Was Klemskerke nodig?

Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

Tien jaar geleden besliste de Europese Commissie komaf te maken met de massale vaccinatie tegen mond- en klauwzeer. De European Federation of Animal Health ( EFAH), die de diergeneesmiddelenindustrie in de Europese Unie vertegenwoordigt, waarschuwde in 1991 voor die ingreep. Secretaris-generaal Johan Vanhemelrijck van de EFAH hoopt dat België de bittere kelk van een epidemie bespaard blijft.

TRENDS. Uw vereniging kantte zich in 1991 tegen de stopzetting van de vaccinatie tegen mond- en klauwzeer. De Europese Commissie heeft zich dus vergist?

JOHAN VANHEMELRIJCK (EFAH). “Aan de stopzetting van de vaccinatie waren ook voordelen verbonden. De Europese Unie kon zich volledig vrij van mond- en klauwzeer verklaren. Dat opende economische perspectieven door de mogelijkheid van export van vlees naar de wijde wereld. Bovendien bestaat er een noodvoorraad van 30 miljoen doses.”

Die markten dreigen weer dicht te gaan als er niet snel massaal wordt gevaccineerd.

VANHEMELRIJCK. “Die markten blijven ook dicht in geval van massale vaccinatie, want de antistoffen die de vaccins in het bloed produceren zijn niet te onderscheiden van de eigenlijke besmetting.”

In Klemskerke werden bij een bioboer 300 geiten afgeslacht. Die beesten bleken achteraf kerngezond. Viel dit te vermijden?

VANHEMELRIJCK. “Ik volg minister van Landbouw Jaak Gabriëls: uitzonderingen betekenen het begin van het einde. Wat me meer verontrust, is dat de ziekte is vastgesteld op het Britse domein Dartmoor, waar 50.000 dieren vrij rondlopen.”

Dartmoor is het privé-domein van kroonprins Charles. Daar worden natuurlijk niet meteen alle dieren afgeslacht.

VANHEMELRIJCK. “Daar gaat het niet om. Hoe vang je 50.000 dieren die in het wild rondlopen? Je moet ze opjagen, samentroepen en dan eventueel… ( diepe zucht) afslachten. Extensief grazen biedt met andere woorden een extra risico voor de verspreiding van de ziekte. Als dieren in een stal samenhokken, kun je de ziekte nog afgrenzen.”

Zijn er eigenlijk wel maatregelen die dergelijke tragedies kunnen vermijden?

VANHEMELRIJCK. “Er bestaat een mogelijkheid om een vaccin te ontwikkelen dat het onderscheid tussen de antistoffen en de besmetting wél maakt. Maar de interesse op de markt is gering. De diergeneesmiddelenindustrie vertegenwoordigt slechts 4% van de totale geneesmiddelenmarkt.”

Wolfgang Riepl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content