WARM GENOEG ?

Een open haard is een complementaire verwarming. Als luxueus en stijlvol product nestelt ABC Design zich in een riante niche.

Met de opkomst van de centrale verwarming werd de haard een complementair product. Toch slaagt Louis Vrombaut, zaakvoerder van de Gentse eenmanszaak ABC Design, erin tot vijf haarden in één huis bij klanten te plaatsen. Maar ABC Design werkt dan ook bijna uitsluitend in het hogere marktsegment. De klanten zijn hoge kaderleden, vrije beroepen en topfunctionarissen.

“Iedereen heeft vandaag centrale verwarming. Een haard is een aanvullende energiebron. De klant heeft behoefte aan een gesloten systeem voor de veiligheid, en zoekt besparing op energie. Maar aan de andere kant wil de consument vlammen zien in het vuur, uit nostalgie. Vuur is gezellig en mooi. Wij voegen die twee elementen samen in een modern design.”

Om aan die behoefte te voldoen, sloot ABC Design begin 1996 een akkoord met de Gentse designer Hugo Saelens. Hij ontwerpt voor het bedrijf het merk Arc. De haarden ogen sober : grote metalen constructies en een erg ruim uitgevallen ruit uit ceramisch glas zijn de meest typerende elementen. Het metaal is meestal boogvormig gewelfd, wat de strakke vormen van de meeste haarden vermijdt. “De haarden krijgen meestal een grijs-zwarte achtergrond. Dat is de beste combinatie voor het licht en het vuur.”

Het merk Arc is inmiddels goed voor een vijfde van de omzet. Maar Louis Vrombaut is reeds sinds 1971 eigenaar van het bedrijf ABC Design. ABC staat voor Agentuur voor Bouw- en Constructiematerialen en werd in 1956 opgericht. Aanvankelijk maakte ABC steentjes en tegels voor haarden. Later werden daar haarden en kachels aan toegevoegd. Van bij de start stond het betere maatwerk centraal. In 1978 werd een atelier opgericht omdat Louis Vrombaut niet tevreden was over het werk van de onderaannemers. In dat metaalatelier in Sint-Amandsberg werd de jongste jaren voor meer dan 20 miljoen frank geïnvesteerd, onder meer in een autocad-systeem. De tien werknemers kunnen het hele productieproces aan. Het metaalatelier ressorteert onder de bvba Kachelbouw, de eenmanszaak ABC Design zorgt voor de verkoop. Daarbij hoort ook een toonzaal in Gent. Beide bedrijven haalden in 1997 een omzet van 30 miljoen frank.

De eigen productie zorgt voor 60 % van de omzet. De eigen toonzaal zorgt nog voor 35 % van de verkoop, maar opdrachten voor (binnenhuis)architecten groeien in volume. Daarnaast is ABC Design verdeler van de Waalse merken Don-Bar en Stûv. Ook herstellingen, vooral het plaatsen van rookkanalen, zijn een belangrijke groeimarkt.

LOUIS VROMBAUT (ABC DESIGN) Nostalgie en veiligheid van het vuur combineren in een modern design.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content