Wandelen, eten en shoppen

Ook als u rustig de tijd neemt, volstaan drie dagen ruimschoots om alle uithoeken van het eiland te verkennen. De eerste twee daarvan zou u bijvoorbeeld kunnen besteden aan uitstapjes, met als een van de hoogtepunten het schiereiland Grosnez (met de ruïnes van een fort, uitzicht op de kliffen en aan de einder het eiland Sark). Ook de dierentuin is een bezoekje meer dan waard. Ook het kasteel en de site van Mont Orgeuil zijn aanraders.

Aan dat programma moet beslist een aantal bezoekjes aan privé- of publieke tuinen worden toegevoegd, want in de mooie seizoenen zijn dat ware pareltjes. De derde dag kunt u bijvoorbeeld doorbrengen in Saint Helier, dat enkele interessante musea herbergt, zoals het Jersey Museum en het maritiem museum.

Uiteraard mag u de winkelwandelstraten in het centrum niet vergeten (King Street en Queen Street). De paar restaurants die we tijdens ons verblijf hebben aangedaan, hebben niet echt een onvergetelijke indruk nagelaten. U baseert zich best op de adressen in de gidsen, zoals de Michelin, editie Groot-Brittannië. En dan komen we in Saint Helier terecht bij de Bohemia, het Beaufort Hotel (1 Michelinster) en de Atrium Brasserie van het Hôtel de France. Wie de lokale keuken eens wil uitproberen, moet beslist naar Bonne Nuit Bay, een tiental kilometer ten noorden van de hoofdstad. Specialiteit hier zijn gevulde aardappelen. Een ander goed adresje is de wijngaard van La Mare (inderdaad, Jersey heeft ook een wijngaard), waar u een aangenaam wijntje kunt ontdekken, maar vooral een brandy die verdacht veel op calvados lijkt en gemaakt wordt van de plaatselijke cider.

Typische gerechten zijn de bean crok, een lokale cassoulet, de conger soup met blaadjes van de goudbloem, en zoete beignets die Jersey Wonders worden genoemd.

Op Jersey wordt geen btw aangerekend, maar dat wil niet zeggen dat u op deze bestemming koopjes kunt doen. Daarvoor zijn er twee redenen: de koers van het pond en vooral de gemiddelde levensstandaard op het eiland. De Big Macindex (naar de naam van de hamburger van de fastfoodreus, die toelaat om de prijsevolutie in de verschillende landen te vergelijken) is op dat vlak veelzeggend: de gemiddelde prijs van dat menu bedraagt in Jersey 3,39 pond of 5,86 euro. In Brussel telt u daar 5,45 euro voor neer, 8 % minder dus.

Ten slotte nog dit: de befaamde truien in jersey zijn… zo goed als onvindbaar, ook in de tourist trap van de Jersey Pottery naast het kasteel van Mont Orgeuil. Onder de zuiver lokale producten is de black butter dan weer uniek omdat ze geen enkel zuivelproduct bevat. Ze wordt bereid door in een koperen ketel gedurende zestien uur 700 pond geschilde appelen, 45 liter cider en kruiden te laten koken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content