Wallonia Pro-Am II

Het enige Belgische toernooi in het internationale profcircuit vindt dit jaar plaats van 9 tot 12 september.

In samenwerking met IMG organiseert de Golf du Bercuit van 9 tot 12 september de tweede editie van de Wallonia Pro-Am, op de terreinen van Hulencourt, la Tournette en Bercuit.

Net zoals vorig jaar worden teams gevormd met drie amateurs en één profspeler uit de EPD Tour ( European Professional Development Tour), het derde circuit in de Europese hiërarchie, na de Europese Tour en de Challenge Tour.

De amateurs krijgen de gelegenheid om op ieder parcours met een andere professional te spelen. Maar de Wallonia Pro-Am is momenteel vooral het enige Belgische toernooi dat meetelt voor een internationaal professioneel circuit.

Serge Kubla, vice-premier van de Waalse regering en Waals minister van Economie en Toerisme, speelde vorig jaar in augustus zelf drie dagen mee. Na het succes van de vorige editie bevestigde hij dat het Waalse Gewest het toernooi blijft steunen. “De golfsport is een uitstekend kanaal om de zakenwereld en het toerisme te laten kennismaken met de vele troeven van Wallonië.”

De Golf du Bercuit, de club achter dit toernooi, breit dus ook een vervolg aan dit verhaal. “We verwachten dit jaar negentig teams. Dit is een unieke gelegenheid om klanten uit te nodigen naar een sportevenement in een heel ontspannen sfeer,” zegt Roger Mattalon, voorzitter van het organisatiecomité. “Dankzij de medewerking van de EPD Tour bieden we amateurspelers ook de mogelijkheid om samen op het gras te staan met grote beloften van de Europese golfwereld.”

Terwijl de concurrentie in het wereldje van de proftoernooien almaar scherper wordt, kan de EPD Tour al rekenen op heel wat erkenning en waardering. Verscheidene Belgen zijn ingeschreven voor het kampioenschap, dat een nog grotere zichtbaarheid heeft gekregen sinds de Duitser Marcel Siem (23) eind januari in Zuid-Afrika de beste was in het Dunhill Championship, dat meetelt voor de Europese Tour. In amper drie seizoenen klom Siem van de EPD Tour naar een overwinning in het grootste Europese circuit.

Het idee achter de EPD Tour (ook wel Approved Third Level Tour genoemd) is dat jonge profspelers een Europese competitie moeten hebben, zodat ze makkelijker kunnen doorbreken op het hoogste niveau. Behalve Siem speelden eerder ook de Zweed Johan Edfors en de Engelsman Martin Lemesurier (eerste en tweede in de Challenge Tour 2003) in het EPD-circuit.

Vorig jaar werd Siem 95ste in de Orde van Verdienste van Volvo, nadat hij drie keer in de toptien van een toernooi was geëindigd. “Na de Eisenhower Trophy 2000 werd ik meteen professional in de EPD Tour, en een jaar later debuteerde ik al in de Challenge Tour. Dat is inderdaad de te volgen weg geworden, sinds je twintig onder de par moet spelen om misschien een toernooi te kunnen winnen. Maar eerst moet je leren reizen en 72 holes afwerken in vier dagen.”

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content