Walen houden samen stand

Met zes bedrijven kent het initiatief van de Waalse exportpromotor Awex een opmerkelijk succes. Zelfs een kapitaalkrachtige groep als Iris stapt mee op.

I mage Recognition Integrated Systems, kortweg Iris, uit Louvain-la-Neuve, pakt op Comdex uit met de jongste versie van zijn Optical Character Recognition ( OCR) software: de ReadIris Pro 5.5 voor pc. Iris ging in mei 1999 naar de beurs en trok zijn kapitaal op met 700 miljoen frank. De groep heeft een kantoor in Florida, maar exposeert toch in het Waalse paviljoen in de Sands Expo. Cathérine Rochigneux, verantwoordelijk voor marketing en communicatie: “Waarom niet? we hebben met Awex al aan vele salons deelgenomen, steeds tot onze tevredenheid. Ze geven ons een goede logistieke ondersteuning.”

Het twaalfjarige Iris ontwikkelt hard- en software voor pc, Macintosh en Unix op het gebied van imaging, OCR en documentbeheer. Hewlett-Packard bundelt al jaren OCR-software van Iris bij zijn desktopscanners en nu ook, recentelijk, bij zijn alles-in-één OfficeJet T-serie kantoormachines. Iris haalde in 1998 een omzet van 309 miljoen frank en mikt dit jaar op 45% meer.

Rochigneux: “Comdex is zeer professioneel georganiseerd en er zijn opmerkelijk veel niet-Amerikanen aanwezig.” Iris wordt op de beurs vertegenwoordigd door stichter-gedelegeerd bestuurder Pierre De Muelenaere, een Amerikaanse sales manager en Rochigneux zelf.

Nog op de stand van Awex, voor de derde keer al, staat BaBel Technologies uit Bergen, een spin-off van Multitel, één van de ‘centra van uitmuntendheid’ die door het Waalse gewest met Europees geld zijn gesticht. BaBel werpt zich op als een concurrent van Lernout & Hauspie Speech Products met activiteiten in automatische spraakherkenning, text-to-speech-toepassingen, compressie van spraak- en muzieksignalen en identificatie van sprekers. “Onze aanwezigheid in Las Vegas heeft ons de voorbije jaren een aantal nieuwe contracten opgeleverd,” zegt chief executive officer (CEO) Vincent Fontaine. “Samen deelnemen heeft zeker voordelen. Je maakt deel uit van een groter, indrukwekkender geheel met heel wat faciliteiten: vergaderruimte, een plaats voor een drink… Awex krijgt door zijn grotere stand ook een veel betere plaats toegewezen, terwijl je als klein bedrijf anders in een vergeethoek wordt geduwd…” Vincent Fontaine geeft toe dat internet steeds meer spaken in de wielen van beursorganisatoren steekt, maar beklemtoont toch dat persoonlijk contact en demonstraties nog altijd het meeste resultaat afwerpen. “Ik merk dat mijn contacten het internet pas achteraf gebruiken, om bepaalde technische details te verifiëren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content