Waarom won Interbrew?

Interbrew nam vorige week de Best Boards Award 2003 in ontvangst, de wisselbeker voor het bedrijf dat als beste werk maakt van deugdelijk bestuur. Waarom koos de jury voor de Leuvense brouwer?

De jury van de Best Board Award, onder leiding van ex- CBF-voorzitter Jean-Louis Duplat, koos op basis van anonieme dossiers de raad van bestuur van de Leuvense bierbrouwer als primus boven die van de vier andere finalisten: Agfa-Gevaert, Barco, de Gimv en Spadel. “Het was een fotofinish, want de vijf genoemde bedrijven werken hard aan de strategische vraagstukken,” zegt Duplat. Maar Interbrew wist zich finaal van de andere vier te onderscheiden op basis van de volgende elementen:

Selectie. Interbrew scoort veruit het best in het bijeenbrengen van de juiste mensen in de raad van bestuur. Duplat: “De selectie en de integratie van nieuwe bestuurders staan op punt en de herbenoeming is geen automatisme. De raad volgt ook het topmanagement van heel dichtbij.”

Evaluatie. Interbrew kent ook een permanente evaluatiecultuur. Duplat: “De referentieaandeelhouder evalueert de samenstelling van de raad telkens als er een mandaat ten einde loopt. De aanwezigheid, de verantwoordelijkheidszin en de ethiek van de bestuurders krijgen permanente aandacht.”

Structuur. De duale structuur, waarbij de raad van bestuur volledig is samengesteld uit niet-uitvoerende bestuurders, is zeer goed doordacht en uitgewerkt. Duplat. “De jury is er voorstander van om geen uitvoerende bestuurders in de raad op te nemen, omdat op die manier de toezichtrol van de raad volledig gevrijwaard blijft. En als bijvoorbeeld enkel de chief executive officer (CEO) toch mag zetelen in de raad van bestuur, dan ondermijnt dat de collegialiteit binnen het management.”

Samenstelling. De raad van bestuur van Interbrew is evenwichtig samengesteld. Duplat: “De helft van de bestuurders zijn onafhankelijke bestuurders, inclusief de voorzitter, die ook een doorslaggevende stem heeft bij staking van stemmen. De raad is met zes buitenlanders op de twaalf ook zeer internationaal gediversifieerd, overeenkomstig met het internationale karakter van de groep.”

Auditcomité. Het auditcomité bestaat uit een meerderheid van onafhankelijke bestuurders en is zeer actief. Duplat: “Een week na de Enron-affaire kwam het auditcomité al samen om de gevolgen van de zaak te bespreken.”

Controle. De striktheid waarmee insider trading gecontroleerd wordt en belangenconflicten worden behandeld. Duplat: “Men is bij Interbrew ook heel transparant bij belangenconflicten.”

Vraag is dan natuurlijk wat Interbrew nog beter kan doen. “De stichting Interbrew ( nvdr – die 63 % van de aandelen bezit) heeft wellicht nog steeds een (te) grote invloed, vooral qua benoemingen,” zegt Jean-Louis Duplat. “Interbrew draait natuurlijk op de centen van die aandeelhouders en een sterke referentie-aandeelhouder kan een pluspunt zijn voor een bedrijf, maar er moet een evenwichtige machtsverdeling zijn. Interbrew waakt er wel over dat dit debat in de raad van bestuur wordt gevoerd. De onafhankelijke bestuurders hebben bijvoorbeeld geen meerderheid in het Human Resources & Nominating Committee.”

De juryvoorzitter vindt het ook een pijnpunt dat er aandelenopties worden gegeven aan de onafhankelijke bestuurders. Duplat: “Opties kunnen voor het management, maar voor bestuurders is werkelijk aandeelhouderschap – voor een klein bedrag dan – verkiesbaar. Daarnaast zou het hoofd van de interne audit niet functioneel mogen rapporteren aan de CFO, maar rechtstreeks aan het auditcomité.”

D.K.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content