Waarom Dresden wél een bezoekje waard is

Dominique Soenens Freelancejournalist

Meer dan zestig jaar nadat het stadscentrum van Dresden onverbiddelijk tot puin herleid werd, bereidt de roemrijke kunst- en cultuurstad aan de Elbe zich voor op de viering van haar 800-jarig bestaan. Trends gidst u langs de belangrijkste kunstschatten en de interessantste adressen van het Florence van het Noorden.

Dresden (Duitsland)

Dresden heeft opnieuw een gezonde blos op de wangen. De apocalyptische bombardementen van de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog waren een verwoestende kaalslag voor de architecturale praal van de stad. Maar intussen werd een groot deel van de schade hersteld. In juni 2004 werden de inspanningen bekroond met de restauratie van de koepel van de protestantse Frauenkirche, een van de fijnste voorbeelden van de barokke architectuur in Noord-Europa.

De kerk is ook beroemd om haar barokke altaar, om het drie verdiepingen hoge orgel waarop Johann Sebastian Bach speelde en om de fantastische akoestiek die onder meer Richard Wagner en Gustav Mahler bekoorde. Na het bombardement in 1945 brandde het godshuis op de Neumarkt twee dagen en nachten, waarna het roemloos in elkaar zakte. Het communistische regime liet de twee half overeind staande muren met daartussen de door vuur verwrongen stenen liggen als gedenkteken voor de blinde vernielingsdrift van de oorlog. Nadien werd een nauwgezette restauratie begonnen, waarbij 60.000 oorspronkelijke brokstukken gerecupereerd werden.

Een stad voor cultuurliefhebbers…

De Neumarkt is een goed vertrekpunt voor een artistiek getinte verkenningstocht door de stad. In het dichtbij gelegen Albertinum hebben enkele beroemde musea een thuis gevonden, waaronder de Grünes Gewölbe (de verzameling sieraden van het Saksische Huis) en de Gemäldegalerie Neue Meister (schilderkunst vanaf de negentiende eeuw).

De Brühlsche Terrasse werd oorspronkelijk aangelegd als de privé-tuin van de Saksische minister-president Graaf Brühl, maar is nu een geliefde promenade in Dresden. Vooral de Belvedere Garten biedt een oogstrelend uitzicht op de Elbe met haar historische raderboten, de met goud gekroonde staatskanselarij en de donker gepatineerde toren van de Dreikönigskirche aan de overkant van de rivier. Wie hier over de rivier en de Altstadt uitkijkt, begrijpt meteen waarom de Brühlsche Terrasse de gevleugelde bijnaam ‘het balkon van Europa’ kreeg.

De grote Theaterplatz, waar de kathedraal (de Hofkirche), Semper Opera, Zwinger en het Residentieslot bij elkaar staan, is een ander kunsthistorisch hoogtepunt van de stad. Zwinger is met voorsprong het beroemdste bouwwerk van Dresden. De ruime binnenplaats, ooit gebruikt voor feesten, toernooien en vuurwerk, is volledig omringd door galerijen. In de voormalige barokke lusthof van Augustus De Sterke zijn nu vooral musea gevestigd. In de Gemäldegalerie Alte Meister zijn onder meer schilderijen van Rembrandt, Rubens, Titiaan en Rafaël te bewonderen.

In Semper Opera (heropgebouwd in de jaren tachtig) vierde Richard Wagner grote triomfen met de premières van Rienzi, DerfliegendeHolländer en Tannhäuser. De toeschouwerruimte heeft, net als de foyers, zijn majestueuze interieur van marmer, edele metalen, stoffen, schilderingen en zijn beroemde akoestiek teruggekregen.

Last but not least is er op de Theaterplatz het neorenaissancistische Residentieslot met zijn ontelbare torentjes. De onderste delen van het kasteel dateren uit de veertiende eeuw. De indrukwekkende restauratie van het slot is volop bezig en moet klaar zijn in 2006, bij het 800-jarige jubileum van de stad.

… en voor levensgenieters

Winkelen in de oude stad kan in de barokke Königsstrasse, in de Prager Strasse – de grote boulevard die omzoomd is met gebouwen in diverse architectuurstijlen – en in de Wilsdruffer Strasse. Via die Wilsdruffer Strasse – een brede laan die bestemd was voor communistische parades – kunt u naar de Altmarkt, waar de Striezelmarkt, de oudste kerstmarkt van Duitsland, plaatsvindt.

Vlakbij bevindt zich ook het vijfsterrenhotel Kempinski HotelTaschenbergpalais. Een overnachting kost hier tussen 255 en 2700 euro (voor de exclusieve Paleissuite), maar het decor is navenant. Wie liever wegdroomt in een trendy en kunstzinnig decor, kan naar het Art’Otel in Ostra Allee. Het blitse interieur is van de hand van de Milanese ontwerper Denis Santachiara. Een gastronomische aanrader is het café-restaurant Alte Meister op de Theaterplatz.

Een ander Dresden treft u aan de overzijde van de Elbe. Neustadt is een wat verraderlijke benaming voor dit stadsdeel: het is een verzameling kleine straten en kronkelende steegjes, waarvan een groot deel de oorlogsravage overleefd heeft. Na het nodige oplapwerk in de vorige eeuw geeft dit barokke kwartier van de stad een goed beeld van het Dresden van voor de oorlog: het is een interessante mix van sfeervolle restaurants, boetieks, boekenwinkels, vroegere krakersbolwerken, designstudio’s en stadsvernieuwingsprojecten.

Aussere Neustadt, tussen Bautzner en Königsbrücker Strasse, trekt met haar vele cafés, bars en clubs vooral een jong publiek aan. De buurt is tegelijk een afwisseling van chique straten en nauwe steegjes, voorname herenhuizen en halfverborgen binnenplaatsen.

Gourmets kunnen een tafel reserveren in onder meer Restaurant Am Glacis en in Villandry, een restaurant met een stevige, maar verfijnde keuken. U moet zeker ook eens langslopen in Pfunds Molkerei, een zuivelwinkel met een betoverend mooi, met tegels bekleed interieur. Door het gigantische aanbod van kaassoorten staat de winkel vermeld in het Guinness Book of Records. Ook overnachten is in Neustadt, en dan vooral in Schloss Eckberg, niet te versmaden. In dit neogotische kasteel, dat omringd is door een uitgestrekt park, hebt u een prachtig uitzicht op de stad.

Dominique Soenens

Volgend jaar, in 2006, viert Dresden zijn 800ste verjaardag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content