Waar kunnen zelfstandigen samen (net)werken?

Sinds The Hub opende in 2009 stijgt het aantal coworkingruimtes in België. In de gedeelde kantoren vinden alle soorten zelfstandigen (en werknemers) een plaats, op zoek naar een creatieve werkomgeving en contacten. We brengen de belangrijkste coworkingkantoren in België in kaart.

Coworkingkantoren zijn niet alleen hip, ze worden ook steeds meer gebruikt. Er zijn nu negen van zulke kantoren in België en allemaal noteren ze een groeiend aantal leden. Momenteel zijn er zeker nog vijf in voorbereiding, zowel in grote als middelgrote steden. Steeds meer zelfstandigen, maar ook mobiele werknemers, zoeken een nieuwe manier van werken. Weg van de eenzaamheid thuis, op zoek naar creatieve plekken waar ze prettig kunnen (net)werken.

Een Italiaanse presentatie over het onderwerp voorspelt dat coworkplaatsen ooit gratis en publiek toegankelijk zullen zijn. En bovendien aanwezig in elke stad. Maar zover zijn we nog niet. Wel blijven de abonnementen betaalbaar en ver onder de kosten voor het huren van een individueel kantoor met eigen bureau. Het goedkoopst bent u gesteld in de Bar d’Office in Antwerpen, voor slechts een euro per dag. OneOffice in Gent is de duurste en rekent 360 euro per maand aan. De verschillen worden veroorzaakt door de openingsuren en de aanwezige diensten.

Niet hetzelfde als een huurkantoor

Het aanbod varieert van kleine, jonge kantoren tot stevig uitgebouwde bureaus. Zelfs grote kantoorverhuurbedrijven als Park Office en Regus maken hun ruimtes beschikbaar voor coworkers. Maar in die kantoren zal zich niet zo snel een gemeenschap vormen, menen ingewijden. Jean-Yves Huwart, coördinator van de conferentie Coworking Europe 2010: “Je vindt er wel businesslounges, zoals in luchthavens. Maar hebt u in zo’n lounge al eens mensen met elkaar zien praten?” “Wij zien het inderdaad eerder als flexplekken voor wat oudere ondernemers”, reageert Geoffroy Speybrouck van Park Office. “Een 31-jarige doctor in de computerwetenschappen wil niet naast een 21-jarige yup zitten in een kantoor dat eerder lijkt op een speelruimte dan een werkvloer.”

We brengen op de volgende pagina’s een lijst van coworkingkantoren die beantwoorden aan vier criteria.

– U hebt geen eigen bureau of ruimte om in te werken.

– U kunt gebruikmaken van een internetaansluiting en een ruime waaier aan kantoordiensten.

– U kunt netwerken met andere coworkers.

– U kunt het kantoor makkelijk binnenkomen en verlaten.

bardoffice. com

www.oneoffice.be

www.aspace.be

brussels.the-hub.net/public

www.burooz.be

www.abcenter.be

coworking.betagroup.be

HANS HERMANS, JOCHEN VANDENBERGH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content