Waalse vrouwen boven in Vlaanderen

De machtigste vrouw in Vlaanderen vergelijkt de Vlamingen met “zwammen die van binnenuit huizen aantasten tot ze onbewoonbaar zijn”. Nummer twee heeft er haar levenswerk van gemaakt ‘non’ te zeggen tegen de Vlamingen. Trends onderzocht welke vrouwen echt het verschil maken in Vlaanderen.

De Waalse en federaal opererende dames Laurette Onkelinx (PS) en Joëlle Milquet (CdH) voeren de lijst van machtigste vrouwen in Vlaanderen aan. Onkelinx is al voor de derde keer op rij de numero uno. Hoe dit mogelijk is? Trends zoekt naar die vrouwen die macht hebben in Vlaanderen, ongeacht of ze in Vlaanderen wonen en werken. De jury geeft hiermee een krachtig signaal aan de Vlaamse dames. Mieke Van Hecke, directeur-generaal van het Vlaamse Secretariaat van het Katholiek Onderwijs, redt de Vlaamse eer als nummer drie. Oorspronkelijk was die derde plaats voor Fientje Moerman (Open VLD), gewezen Vlaams minister van Economie. Zij verloor haar ranking toen ze tijdens het opstellen van de lijst opstapte als minister.

Haar opvolgster in de Vlaamse regering maakt alvast niet dezelfde indruk. Patricia Ceysens (Open VLD) haalt de lijst van 25 niet en belandt bij de opvolgsters. Een teken dat de jury niet alleen rekening houdt met de functie, maar ook met de informele macht. Ook Bettina Geysen moet zich als nieuwbakken voorzitter van Spirit nog bewijzen. Als directeur nieuwe media bij de VRT haalde ze vorig jaar de lijst nog wel. Grote afwezige dit jaar is Freya Van den Bossche (SP.A). Haar toekomstplannen, die ze recent uit de doeken deed, verklaren haar afwezigheid. Van den Bossche gaat het rustiger aan doen en herbronnen.

De jury oordeelt ook toekomstgericht. Het federale ministerschap dat voor Inge Vervotte (CD&V) in het verschiet ligt, zit al ingebakken in haar score. De jonge CD&V’ster zit meestal niet mee aan de onderhandelingstafel, maar beweert dat ze achter de schermen invloed kan uitoefenen. De meest verrassende naam is die van hekkensluitster Ilse Beyers. De alom bekende hoofdredactrice van Dag Allemaal (zie ook blz. 46) laat ronkende namen zoals Marcia De Wachter, Christine Van Broeckhoven en Anne Spiritus-Dassesse achter zich.

Ondanks de vele nieuwkomers in de lijst, overheerst een déjà-vugevoel. De politici en vakbondsafgevaardigden blijven dominant, de managers en de ondernemers blijven opvallend afwezig. Ingrid Lieten, die ook al door dit blad als belangrijkste zakenvrouw werd aangewezen, is de eerste in de rij van ondernemende vrouwen. De Belgische vrouwendag die op 11 november wordt gevierd, is er dus voornamelijk een voor de vrouwelijke (Waalse) politici.

Door An Goovaerts en Sjoukje Smedts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content