Waals Gewest herschikt groene premies

Wallonië herziet zijn systeem van milieupremies. Tot nog toe lag de focus op zonnepanelen, maar dat verandert.

Net als Vlaanderen kent Wallonië tal van premies voor wie investeert in het energiezuinig maken van zijn woning. Onder het bewind van minister André Antoine (cdH) ging de aandacht vooral uit naar de zonnepanelen. Dankzij gulle premies was de terugverdienperiode amper twee tot drie jaar. Voor andere milieu-investeringen was het systeem veel minder gul. De nieuwe minister voor Energie, Jean-Marc Nollet (Ecolo), brengt daar vanaf maart verandering in. De steun voor zonnepanelen gaat naar beneden, die voor isolatie en condensatiekegels stijgt. Een overzicht.

Natuurlijke isolatie met schapenwol wordt bedacht met een beduidend hogere isolatiepremie. Dat is logisch, want zo’n isolatie levert dezelfde thermische prestaties op en een vaak langere levensduur dan klassieke producten op basis van glaswol of rotswol, die overigens blijven genieten van de klassieke isolatiepremie. De professionals van de ecobouw vroegen de jongste maanden bovendien om een afzonderlijk btw-tarief voor natuurlijke isolatiemiddelen. Dat is echter een federale en geen gewestelijke materie.

De premies voor de isolatie van muren, vloeren en daken blijven behouden en worden zelfs verhoogd, maar ze worden wel strikt afhankelijk van een voorafgaande energieaudit van de vloeren, muren en daken.

De condensatieketels op aardgas zullen recht geven op een installatiepremie op voorwaarde dat een audit werd uitgevoerd. Daartegenover staat dat er ook nog een premie toegekend kan worden aan huurders die beslissen om thermostatische kranen te laten installeren.

De overheid houdt ook rekening met de trend naar gemeenschappelijke bewoning van grote huizen. Voor een collectieve biomassaketel kan voortaan ook een premie aangevraagd worden. Op die manier wordt het gebruik van collectieve verwarmingssystemen aangemoedigd, die voor minder rendementsverlies zorgen.

Het premiestelsel voor de vervanging van ramen en ruiten wordt eveneens herzien. Tot nog toe liepen twee stelsels naast elkaar: een energiepremie en een renovatiepremie. Dat zorgde evenwel voor administratieve verwikkelingen en gaf aanleiding tot misbruiken. De twee premies worden voortaan samengevoegd. Daarenboven wordt voor de berekeningsbasis geen rekening meer gehouden met een maximumbedrag van de werken, maar zal afgegaan worden op de oppervlakte van de geïnstalleerde beglazing.

Voor hernieuwbare energie komt er één premie, die zowel voor zonnepanelen, windenergie als warmtekrachtkoppeling geldt. Voortaan worden 40 groene certificaten uitgereikt voor de installatie van een van die systemen. Tegen de huidige koers van zo’n groen certificaat (85 euro) levert dat dus een premie op van 3400 euro.

Door Johan Debière

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content