Vuurwerk op de granenmarkten (2)

Na mais en soja (zie IB17B) hebben we het in deze bijdrage over hefboomproducten op tarwe en enkele trackers om de granenmarkten te bespelen. Tarwe is aan een lange uitbodeming bezig, waarbij de prijs dit voorjaar naar de niveaus van 2009-2010 terugviel. Na een korte maar felle opleving vorige maand is de tarweprijs weer gezakt. Mais was hetzelfde lot beschoren en voorlopig kan enkel soja nog een deel van de winsten vasthouden.

De tarweprijs kreunt onder een opeenvolging van goede oogsten en hoge voorraden. Rusland, Canada en de Verenigde Staten zijn de grootste exporteurs van het graangewas. Rusland stevent dit jaar af op de beste oogst in acht jaar dankzij de milde winter. Het Russische Institute for Agricultural Market Studies rekent voor dit jaar op een opbrengst van 62,5 miljoen ton, boven het vorige record van 61,8 miljoen ton in 2015. Het Russische ministerie van Landbouw is iets minder optimistisch, maar de vrij hoge temperaturen hebben de zaden deze winter gespaard. Bovendien viel er ook voldoende neerslag, zodat de vochtigheidsniveaus in de bodem optimaal zijn. De omstandigheden zijn dus erg gunstig voor een goede oogst van wintertarwe, die vanaf eind juni van start gaat. Lentetarwe wordt in de late zomer en het vroege najaar geoogst. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) verwacht dat Rusland dit jaar een recordhoeveelheid tarwe exporteert. Ook in Europa zijn de vooruitzichten goed.

Turbo’s

De recente daling van de dollar (USD) is goed voor het marktaandeel van de Verenigde Staten op de mondiale granenmarkten. Amerikaanse tarwe wordt daardoor relatief gezien aantrekkelijker. Dat zou zich moeten vertalen in de termijncontracten die op de CBOT worden verhandeld. Goldman Sachs Markets (GS Markets) biedt vijf turbo’s long aan op tarwe. Daarbij wordt het termijncontract voor levering in juli als onderliggende waarde gebruikt. Bij GS Markets wordt de stoploss elke tweede werkdag van de maand gereset. De prijscurve van de termijncontracten is wel vrij steil. Op dit moment kost een bushel tarwe voor levering in juli (het huidige referentiecontract) 4,56 USD. Dat loopt op naar 4,67 en 4,85 USD voor respectievelijk het september- en december-termijncontract.

Tarwe voor levering in juli 2017 moet op dit moment 5,16 USD kosten. Een en ander betekent dat er bij het doorrollen van de termijncontracten een negatieve rollyield ontstaat. Concreet kunnen met de opbrengst van aflopende termijncontracten minder nieuwe worden gekocht. Dat is geen probleem voor posities die korte tijd worden aangehouden, maar wie via hefboomproducten in tarwefutures investeert en die voor een langere periode wil aanhouden, moet dus wel met die negatieve rollyield rekening houden. We bespreken drie turbo’s long met een laag, een gemiddeld en een hoog risiconiveau.

Tarwe future Turbo long (laag risico)

Isin-code: NL0011233507

Munt: EUR

Financieringsniveau: 2,87

Referentieprijs: 4,56

Stoploss: 3,13

Hefboom: 2,68

Koers: 1,5/1,52

Deze turbo is de op één na meest defensieve uit het gamma, met een verschil van 46 % tussen referentieprijs en stoploss. Wie het risico nog verder wil verkleinen, kan kiezen voor de turbo long met stoploss van 2,72 en een hefboom van 2,2 (NL0011233515).

Tarwe future Turbo long (gemiddeld risico)

Isin-code: NL0011233499

Munt: EUR

Financieringsniveau: 3,24

Referentieprijs: 4,56

Stoploss: 3,54

Hefboom: 3,43

Koers: 1,17/1,19

Bij deze turbo long is het risico iets hoger, maar toch bedraagt het verschil tussen de huidige tarweprijs en de stoploss nog bijna 29 %.

Tarwe future Turbo long (hoog risico)

Isin-code: NL0011233473

Munt: EUR

Financieringsniveau: 3,989

Referentieprijs: 4,56

Stoploss: 4,35

Hefboom: 7,9

Koers: 0,51/0,53

De stoploss van deze turbo long werd in februari al eens aangetikt. De actuele tarweprijs ligt amper 5 % boven dit niveau, wat weinig ruimte laat om de positie om te keren wanneer het onverhoopt toch de verkeerde richting uitgaat. Wie voor deze turbo long kiest, houdt daarom het beste de positie beperkt en volgt de prijsschommelingen van nabij op.

Trackers

Investeerders die hefboomproducten liever links laten liggen, maar toch in granen willen investeren, kunnen terecht bij een aantal trackers. De grootste tracker die rechtstreeks in landbouwfutures investeert, is de PowerShares DB Agriculture ETF. Die is echter heel gediversifieerd en de granen (maïs, soja en tarwe) staan gezamenlijk voor slechts een zesde van de onderliggende index in.

Specifiek voor granen is er de iPath Bloomberg Grains ETN van uitgever Barclays (tickersymbool JJG). Die investeert niet in termijncontracten, maar schaduwt wel de prestatie van de Bloomberg Grains Index, die een relatief gewicht van 22,54 % de bredere Bloomberg Commodity-index heeft. De trackers van het Amerikaanse Teucrium Trading zijn een alternatief voor JJG. Deze Amerikaanse uitgever specialiseerde zich in grondstoffentrackers die bovendien tegemoetkomen aan het nadeel van de negatieve rollyield. Teucrium doet dit door telkens te investeren in drie termijncontracten met een verschillende afloopdatum. Op die manier wordt de impact van de steile prijscurve een stuk kleiner. In een volgende bijdrage bespreken we JJG en het Corn, Wheat en Soybean Fund van deze uitgever in detail.

DE TARWEPRIJS IS AAN EEN LANGE UITBODEMING BEZIG.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content