Vulkanische drives

Naast zijn natuurlijke en culturele schatten herbergt Sicilië ook ruimte voor golfplezier. Een aangename kennismaking.

Eind vorige zomer won onze pro Valérie Van Rijckeghem de Open van Italië. Dat succes oogstte ze op het spectaculaire parcours van Il Picciolo op de flanken van de Etna, één van de actiefste Europese vulkanen. Tijdens de winter vergast dit flamboyant gesculpteerde landschap ook skiërs, nog een andere sportieve verrassing die niet meteen met het heetgebakerde Sicilië geassocieerd wordt. Op 3000 meter hoogte kan u er tussen de lava slalommen met voor u een prachtig panorama van de Middellandse Zee.

Op de weg tussen Catana en Messina neemt u na een halfuurtje de richting Fume Fredo, net voor Taormine. Zowat twintig minuten rijdt u een helling op, tussen de wijngaarden en marktpleinen van het ene pittoreske dorpje naar het andere. Tot u in het domein van de broers Leonardi aankomt. Het golvende groen van de achttien holes vormt een scherp contrast met de staalblauwe hemel. De hazelaars en notelaars leveren hartje zomer een weldoende schaduw, bloemen zijn alom aanwezig en de kunstmatige bevloeiing krijgt hulp van de lavalagen die, naarmate ze verharden, bijdragen tot de algemene vruchtbaarheid van de grond. Harde lava bevat immers kleine cellen die de vochtigheid langer vasthouden.

“Ons terrein wordt nooit verbrand door de zon,” glimlacht Salvatore Leonardi, voorzitter van Il Picciolo. Het prestigieuze clubhouse telt vijftien kamers. Net naast het terrein verbouwen de broers rode wijn, enkel bestemd voor familie, vrienden en de club. “We verkopen onze wijn niet, maar overwegen wel hem te verdelen in de Italiaanse golfclubs,” aldus Salvatore. Tussen al dit mediterrane fraais waant men zich al gauw op een andere planeet.

Met zijn 250 leden lijkt de club nauwelijks overlevingskansen te hebben. Onder meer dankzij de Navo-scheepsbasis vlakbij, wordt ze evenwel ook door tal van andere spelers bezocht. “Elk jaar registreren we ongeveer 7000 green fees van de talrijke vakantiegangers,” voegt Salvatore eraan toe. “Er is ook een project in de maak waarbij het Siciliaanse toerismebureau ons sowieso 10.000 green fees per jaar zou betalen en bovendien de golfsport in Sicilië zou promoten.” Momenteel is Il Picciolo het enige golfterrein in Sicilië. Er liggen wel negen projecten op tafel voor terreinen in het oosten van het eiland, tussen Catana en Messina. Maar in Palermo is men blijkbaar nog niet echt onder de indruk van de prestaties van Bergamask Constantino Rocca.

Wanneer u vertrekt naar het grootste eiland van de Middellandse Zee om te gaan diepzeeduiken en klassieke tempels te bezoeken, vergeet alvast niet dat er ook een prachtig golfterrein wenkt. “Het parcours begint zachtjes aan,” vindt Salvatore, “maar wordt geleidelijk interessanter. De laatste holes zijn een echte uitdaging. En de twaalf behoort tot de negentig moeilijkste holes in de wereld.” Een goede raad: logeer ter plaatse. Als alle kamers bezet zijn, is de afspraak in Taormine of in een abdij vlakbij, waar kamers te huur zijn voor toeristen.

Inl.: Il Picciolo Golf Club, Castiglione di Sicilia, Tel. (00-39)942.98.62.52, Fax: (00-39)942.98.61.71.

JOHN BAETE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content