VROUWENHANDEL

Niet alleen Albanese maffia

Chris de Stoop, Zij kwamen uit het Oosten. Bezige Bij, 207 blz., 17,90 euro.

Zoals het succes van het Vlaams Blok het beste is wat de andere politieke partijen in Antwerpen ooit is overkomen (want zo houden ze onvermijdelijk in om het even welke omstandigheden allemaal hun plaats aan de rijkelijk gevulde bestuurstafel), zo bleek de aanklacht Ze zijn zo lief, meneer het beste voorwendsel van diverse beleidsmakers om asielzoekers aan te pakken.

Die aanklacht kwam tien jaar geleden van Knack-journalist Chris de Stoop, die een internationale bende vrouwenhandelaars aan de schandpaal nagelde via een sterk staaltje van ontzagwekkende onderzoeksjournalistiek. Daar kwam zoveel ophef van – tot een audiëntie bij koning Boudewijn en faam ver over de grenzen toe – dat de gevolgen de bedoelingen van de auteur ver overstegen. En vooral dat de gevolgen helemaal niet strookten met de bedoelingen van de auteur.

Op zijn j’accuse werd immers driftig gereageerd door een allegaartje van moraalridders en politici die de vrouwenhandel en de Albanese pooiers als voorwendsel namen om asielzoekers terug naar hun land te sturen en prostitutiebuurten schoon te vegen (althans, als die overlast dreigden te bezorgen in buurten waar ze veel kiezers konden ronselen). Er kwamen zelfs zoveel studies, debatten en congressen over de vrouwenhandel, dat een snel gegroeide kliek royaal kon overleven door die congressenhandel. Ondertussen vroeg niemand zich af wat nu werkelijk het beste is voor die vrouwen.

En de auteur? Hij kon alleen maar ontgoocheld het hoofd schudden of een nieuwe aanklacht schrijven om een en ander te corrigeren. Chris de Stoop koos voor het tweede, al maakte hij er nu geen zuiver journalistiek boek van. Op de kaft van Zij kwamen uit het Oosten prijkt Een vertelling. De Stoop koos voor het procédé van de faction, een combinatie van feiten en fictie. Ook die aanpak kan andermaal verkeerd uitpakken. Als het toch maar een verhaal is… Maar de journalist blijft wel degelijk dicht bij de feiten, waarbij hij ook zichzelf kan beschrijven.

Rode draad door het boek is het Albanese hoertje (dat heet nu sekswerker) Xhina, die na de turbulente gebeurtenissen in haar Oost-Europese land een man leert kennen die haar genadelos uitbuit en als prostituee aan het werk zet in Milaan, Lyon en Antwerpen. Zij kwamen uit het Oosten is echter niet zomaar een zoveelste miserabel melodrama, maar even goed een spiegel waarin de tragisch verkeerde reacties van de Europese beleidsmakers getoond worden. Zelfs hulpverleners blijken wel eens eerst voor zichzelf te willen zorgen en de werkelijke wensen en noden van de sekswerkers te negeren.

Luc De Decker

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content