Vrij als een vogel

Roel Van Espen medewerker Trends

Wanneer u de bewoonde wereld verlaat, kan het cruciaal zijn om steeds bereikbaar te blijven.

Met een satelliettelefoon houdt u – in tegenstelling tot met uw vertrouwde gsm – altijd contact.

Of bijna altijd.

Volgende week: Tablet PC.

Reacties: e-trends@trends.be

Wie met een vaste telefoon belt, is sowieso afhankelijk van een telefoonlijn. Met een gsm bent u al een stuk mobieler, voor zover u binnen het bereik van de gsm-masten blijft. Met een satelliettelefoon maakt u een verbinding via satellieten, wat u een veel grotere garantie op bereik geeft. In theorie bent u zelfs tijdens een boottocht of een safari bereikbaar. Satellietproviders, zoals Globalstar, Inmarsat, Iridium en Thuraya, verschillen wel op het gebied van dekking, tarief en benodigde telefoon. Elke provider vereist immers een specifieke satelliettelefoon.

Het toestel

Motorola ontwikkelde de 9505, die u enkel kan gebruiken op het Iridium-netwerk, en voor Thuraya en Globalstar heeft u respectievelijk een toestel van de fabrikanten Hughes en Telit nodig. Voor het Inmarsat-netwerk vindt u alleen een aantal grote terminals en geen draagbare telefoons.

Zulke telefoons zijn doorgaans wat robuuster dan een gsm. Reken maar op een zwaargewicht van 300 tot 400 gram (met een stevige batterij al gauw een halve kilo), met een lengte van zo’n 16 cm. Vaak zijn ze bestand tegen extreme temperaturen, water, stof en schokken en soms bevatten ze een aantal extra’s, zoals een infraroodpoort, een ingebouwde modem om via uw laptop te internetten of een GPS. Het gebruiksgemak en de geluidskwaliteit waren bij onze tests prima. Met een geladen batterij kunt u overigens tussen 2,5 en 3,5 uur bellen, de stand-by-tijd is sterk afhankelijk van het type en varieert van 10 tot 35 uur.

Verkopers van de toestellen vindt u terug in de Gouden Gids onder de rubriek 4805. U moet er wel aanzienlijk wat geld voor neerleggen: voor de Hughes Thuraya betaalt u ongeveer 860 euro, terwijl de Iridium 9505 van Motorola en de Telit SAT 600 zowat 1600 euro kosten. Voor een sporadische verre trip kunt u echter ook huren, zoals bij Locaphone op de luchthaven van Zaventem. Hier betaalt u 16,50 euro per dag plus een verplichte diefstalverzekering van 23 euro.

Het netwerk

U moet ook rekening houden met de gesprekskosten. Sommige providers rekenen geen activeringskost aan en soms hoeft u zelfs geen abonnement te betalen. De gesprekskosten kunnen dan wel hoog oplopen: van 2,30 tot 4,50 dollar per minuut. Bij providers die wél de aansluiting (doorgaans tussen 50 en 120 dollar) en een abonnement (vaak 25 tot 30 dollar per maand) aanrekenen – zoals Iridium en Thuraya – betaalt u doorgaans tussen 0,60 en 1,88 dollar per minuut voor een gesprek, afhankelijk van de regio waar u zich bevindt. Wie bij Iridium naar een andere Iridium-satelliettelefoon belt, betaalt bijna de helft minder, terwijl Inmarsat gesprekken binnen het netwerk dan weer dubbel aanrekent. Sommige providers zoals Inmarsat en Iridium rekenen voor gesprekken naar een andere satellietprovider zelfs vier- tot achtvoudige tarieven aan.

Jammer genoeg is ook een satellietnetwerk niet onfeilbaar. Veel hangt af van het aantal en de hoogte van de gebruikte satellieten. Globalstar biedt u bijvoorbeeld enkel communicatie in Amerika, Europa, Rusland, Azië en Oceanië, terwijl Thuraya Europa, Noord- en Centraal Afrika, Midden-Oosten, Centraal-Azië, Indië en een deel van Siberië voor zijn rekening neemt. Iridium garandeert een wereldwijde dekking, behalve in Noord-Korea, noordelijk Sri Lanka, Hongarije en Polen. Inmarsat is overal, behalve op de polen. Kortom, bij geen enkele provider ligt de hele wereld in uw bereik.

Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content