VREDE IN MOSKOU

Moskou.

Nijver en mobiel opereert Roel Peeters op de Russische telecombeurs Sviaz ’98. Hij leidt sedert een korte tijd het eerste vertegenwoordigingskantoor van Barco in Moskou. Barco organiseert zijn aanpak van de Russische markt op een ogenblik dat deze rijp wordt voor de aanschaf van niet-essentiële uitrustingsgoederen. Tot nu toe had de actie van Barco aan de Volga geen brandpunt. De zaken nemen meteen een gunstige draai, Roel Peeters werft aan. Hij is een ancien en leerde vanaf 1990 Rusland en zijn nukken intensief kennen als kaderlid van Alcatel Bell in Petersburg. Roel Peeters studeerde slavistiek en economie aan de KU Leuven en spreekt vloeiend Russisch. Na Bell belandde hij in België als medewerker van Domo in Duitsland (voor de expansie naar Oost-Europa) en in Gent. De administratieve taken die hij in deze laatste vestiging te vervullen kreeg, lagen hem niet. Het Europese Verre Oosten bleef lonken en Barco vond Roel Peeters voor zijn eerste bureau in de Russische hoofdstad. Tijdens een dienstreis in februari naar Siberië peilde hij de verste hoeken van zijn markt.

Barco Moskou kanaliseert de ondersteuning van de bestaande distributeurs van de Vlaamse hightechonderneming. Waarschijnlijk zal Roel Peeters een verkoopverantwoordelijke naast zich zetten. Hijzelf spitst zich toe op het openbreken van de deuren bij de overheid en de bedrijven.

Vijf jaar geleden lag er in Rusland geen brood bij de bakkers. De eerste behoeften zijn vandaag vervuld en de markt breekt open voor gesofisticeerde producten, zegt Roel Peeters: “In elke Russische stad is er bijvoorbeeld een potentieel voor Barco-waren.” Op Sviaz toonde Barco kopstations voor de kabeltv-bedrijven en graphic walls, de hightech- videowalls voor het visueel managen van netwerken à la Binoc, de waakhond in Schaarbeek van Belgacom voor zijn Belgische telecomverbindingen. De Russische telecombedrijven, in Moskou 10 en in de oblasts werken 85 semi-onafhankelijke PTT’s, hebben meestal een kabelafdeling en daarop mikt Barco in de eerste plaats met zijn tv-monitoren en ander toebehoren.

Voelt hij zich veilig in Rusland? Een schallende lach: “Waar zijn de problemen? Jullie journalisten blazen de incidenten op en er zijn expatriates hier die er genoegen en voordeel uit halen om hun bibbergeld te laten verhogen door het thuisfront te bedenken met angstige verhalen over hun Moskovische leven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content