VPC SYSTEMS. EEN KILO BYTES, A.U.B.

Wilt u een op maat gesneden computer ? Daar kan VPC Systems uit Bornem voor zorgen.

VPC staat gewoon voor (Stefan) Van pellicom, die de eenmanszaak VPC Systems in 1991 opstartte. Hij werkte voordien in de bouwsektor, verkocht houtwerk, vestigde zich als zelfstandige, schafte zich een computer aan en… was verkocht. Van pellicom raakte dermate verslaafd aan dat wonderding, dat hij binnen de kortste keren alle bits en bytes van informatica kende en “in feite geen zin meer had in de bouw”.

Hij huurde recht tegenover zijn woning een oud boerderijtje en begon met de verkoop van hardware. Eerst aan familie, vrienden en kennissen, later in bredere kring. De zaken draaiden zo goed dat Van pellicom tot zijn verbazing zijn eerste werkingsjaar met een omzet van 13 miljoen frank kon afsluiten. Vandaag de dag heeft hij zich meer toegelegd op het onderhoud, service en de bouw van kwaliteits-klonen. “Klanten komen hier binnen, we praten samen hun wensen en budgetten door en proberen dan een individuele konfiguratie te verzinnen. ” Met andere woorden : Van pellicom steekt eigenhandig geheugens, processoren, chips, modems en ander gerei in zijn atelier in mekaar. Sporadisch verkoopt hij ook wel eens een IBM of Compaq. Aan de bouw van notebooks waagt hij zich niet en hij probeert geen prijzenslag aan te gaan met grote producenten “want die verlies je op voorhand”.

Volgens hem kloppen de VPC-klonen in hun verhouding prijs-prestaties de gekende merkprodukten. Ook al omdat er “enorm veel komponenten op mekaar passen. Een behuizing uit begin jaren tachtig kan je vandaag de dag nog altijd gebruiken. ” En van behuizing gesproken : VPC Systems zit sinds kort niet meer in een boerderijtje waardoor veel KMO’s (die zorgen voor 50 % van de verkoop) afgeschrikt werden, maar wel in een nagelnieuw pand. Met riante verkoopruimte, een atelier en straks ook een leslokaal.

VPC heeft zijn niches nu goed en wel bepaald : weinig software (“dat zijn massaprodukten geworden”), wel onderhoud en service (vooral van Novell-netwerken), klonen en dus straks ook lessen. Op die basis haalde Stefan Van pellicom op zijn dooie eentje vorig jaar een omzet van liefst 28 miljoen. “Daar moet je een duizendpoot voor zijn en je gezin zwaar verwaarlozen. ” Maar Van pellicom belooft beterschap : er komt wellicht een juridische struktuur voor VPC en minstens één, wellicht twee werknemers tegen het einde van dit jaar.

STEFAN VAN PELLICOM (VPC SYSTEMS) Geen prijzenslag met de grote computerproducenten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content