Vorstelijk dineren

In het restaurant Palais Royal van het gerenoveerde Astoria Hotel wordt het comfort van het verleden gekoppeld aan hedendaagse verfijning.

“Rendez-vous van prinsen en sjeiks,” zo luidde de titel boven het stukje over het restaurant Palais Royal van het Astoria Hotel, dat op 1 juli 1977 verscheen als allereerste aflevering van de gastronomische rubriek in Trends. Het Astoria Hotel, dat een van de laatste juweeltjes is van de belle époque, werd gebouwd in 1908. Architect Van Dievoet maakte de plannen en aannemer Louis De Waele voerde ze uit. Het hotel begon met 30 suites en 80 kamers voor de bedienden ; het gastenboek vermeldt beroemde namen zoals Eisenhower, Hirohito, Winston Churchill, Salvador Dali en Arthur Rubinstein.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het hotel achtereenvolgens bezet door de Duitsers, de Engelsen en de Canadezen, die er hun hoofdkwartier van maakten. De schade werd later gerepareerd met formica en plastic. In 1970 nam Wagons-Lits het hotel over en begon een prestigieus plan om het volledige hotel terug te brengen in de originele staat. De restauratie is inmiddels zo goed als volbracht : een verblijf in dit retro-paleis is weer van uitzonderlijke klasse.

Het restaurant Palais Royal ligt op het gelijkvloers en is te bereiken via de receptie en de majestueuze centrale hal. Een hoek van deze indrukwekkende ruimte wordt ingenomen door de nostalgische Pullman Bar, ingericht met het meubilair van een Pullman-wagon uit 1910. In het restaurant worden de zaken beredderd door zaalmeester Mari Acconito, die al 23 jaar in dienst is. Chef-kok Patrick Zenny blijft onzichtbaar ; hij werkt achter de coulissen en verving het verouderde klassieke repertoire door moderne bereidingen. Op het middaguur worden de tafels bezet door onze “captains of industry” en diplomaten, die verfijnd-hedendaags komen eten in de gewatteerde ambiance van een opulent retro-decor.

Op ons bord verscheen een frisse wortelterrine met tuinkruidensaus en garnituur van stukjes kreeft en inktvis (900 fr.). Het hoofdgerecht, geserveerd onder een verzilverde stolp, bestond uit zeeduivelmedaillons in een smakelijke, schuimige springkrabcrème met lekkere mini-aubergines (950 fr.). Mijn tafelgenote koos zalmtartaar met lichte bieslooksaus (150 kcal, 825 fr.), met honing gebraden lamsrug in luchtige kerrie- en knoflooksaus (425 kcal, 875 fr.) en Victoria-ananas gevuld met vanille-ijs onder gegratineerde eisneeuw (135 kcal, 350 fr.). Deze gerechten kwamen uit de vermaarde slankheidskeuken van Patrick Jarno van het Sofitel Quiberon Diététique en werden geïntroduceerd tijdens de “Veertiendaagse van de Conditiekeuken”. De calorie-arme gerechten kenden zo’n succes dat ook in de toekomst een beperkte keuze beschikbaar blijft.

PIETER VAN DOVEREN

Restaurant Palais Royal Verfijnd-hedendaags tafelen in de gewatteerde ambiance van een opulent retro-decor.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content