Voorzichtige aanpak blijft

De teerling is geworpen. In een nu al historisch referendum hebben de Britten zich uitgesproken om de Europese Unie te verlaten. De brexit is een feit. Het was niet specifiek vanwege dat risico dat we sinds maanden een voorzichtige aanpak hanteren, maar het was wel een van de redenen. Intussen hebben we de Spaanse verkiezingen gehad, die ook alweer een moeilijke puzzel hebben gelegd. En er is de bezorgdheid over de groei van de wereldeconomie, het nakende Amerikaanse resultatenseizoen en het Amerikaanse banenrapport voor juni. Voldoende elementen om onze defensieve, voorzichtige aanpak te handhaven. Er volgt nu voor de Europese beurzen een stevige test van de bodem van februari. Onze stevige kaspositie zal ons toelaten de komende weken gepast in te spelen op de paniekstemming.

Barco: laserprojectoren in trek

Met trots kon Barco vorige week de Europese primeur aankondigen dat Kinepolis tien bioscoopzalen van het complex in het Nederlandse Breda zal uitrusten met laserprojectoren. Wereldwijd zijn er al vijftien bioscoopcomplexen met laserprojectoren. Daarmee heeft de West-Vlaamse visualisatiespecialist mogelijk een nieuwe groeimarkt te pakken. Eerder kwam Barco met een beter dan verwachte tradingupdate voor het eerste kwartaal. De gemiddelde analistenverwachting voor de omzet bedroeg 249,2 miljoen EUR. Barco kwam met een omzetcijfer van 255,1 miljoen EUR, of 5,6 % hoger dan de 241,6 miljoen EUR in de eerste drie maanden van 2015. Het orderboek stond op 31 maart op 350,5 miljoen EUR, een toename met 17,3 miljoen EUR tegenover 31 december 2015 (333,2 miljoen EUR) en met 10,8 miljoen EUR tegenover 31 maart 2015 (339,7 miljoen EUR). Met dank aan het grote aantal bestellingen (280,8 miljoen EUR) opgetekend in het eerste trimester (was 254,6 miljoen EUR in eerste drie maanden van 2015).

Voorlopig blijft het management voorzichtig voor het volledige boekjaar, met een beperkte omzetgroei (circa 5%) en een min of meer stabiele bedrijfskasstroom (ebitda). Eind vorig jaar was er een nettokaspositie van liefst 265 miljoen EUR of 20,4 EUR per aandeel (33 % van de totale beurskapitalisatie). Ook de recent aangekondigde overname van het Canadese MTT Innovation is niet de grote stap, integendeel. Wellicht is het wachten tot het aantreden van de nieuwe topman Jan De Witte (ex-topmanager General Electric) op 1 oktober, die CEO Eric Van Zele opvolgt, om de grote strategische beslissingen te nemen: gerichte overnames of uitkeren aan de aandeelhouders (fors hoger dividend of inkoop eigen aandelen), ofwel een combinatie van beiden.

Toch blijven we erbij dat het Barco-aandeel het komende jaar beter zou moeten presteren dan het marktgemiddelde. Het aandeel is nog altijd relatief goedkoop tegen 1,1 keer de boekwaarde, 0,8 keer de verwachte omzet en 7 keer de verwachte verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) voor dit jaar. De lage waardering spoort blijkbaar alleen maar referentieaandeelhouder Van de Wiele (Charles Beauduin) aan om zijn participatie regelmatig verder op te trekken, zodat hij vorige maand de drempel van 15 % heeft overschreden (rating 2B).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content