Voorbij de groeipijnen

Van bekabeling over detachering van IT-profielen tot specialist in hernieuwbare energie. Het parcours van het Mechelse NX10 is niet voor de hand liggend, maar wel een echt groeiverhaal.

Een honderdtal personeelsleden die vorig jaar een omzet van 25 miljoen euro bijeen boksten. Niet slecht voor een groep die in 2005 begon als bekabelingsbedrijf (ExtendIT). Gert De Win, Patrick Van Praet en Bert Resseler, enige aandeelhouders en bestuurders, vonden elkaar bij het ter ziele gegane CSS, een IT-groep in Zaventem.

De drie begonnen hun bekabelingsactiviteiten in onderaanneming voor concurrenten van CSS. Nadien volgde de detachering van IT-specialisten. Na enkele jaren organische groei, besloten ze de activiteiten te verbreden en zonnepanelen te leggen. “Voor ons was dat een heel logische stap”, zegt operationeel directeur Bert Resseler. “Zonnepanelen leggen is voor 80 procent elektriciteit. Wij hadden al een legertje elektriciens. “De grote uitdaging was organisatorisch. Hoe kunnen we op korte termijn en op een vlotte manier simultaan verschillende projecten aanpakken?”

Missie geslaagd, zo blijkt. De zonnepanelen die het bedrijf in vier jaar installeerde zijn jaarlijks goed voor 17 megawatt, equivalent van het verbruik van 3400 gezinnen. Daarmee staat het bedrijf in de top 10 van grootste installateurs van België.

Ook vandaag ligt de inkomsthal van het kleine bedrijfsgebouw van NX10 vol zonnepanelen. “We mogen het magazijn van de buren misbruiken,” zegt Gert De Win, die de financiële leiding van de groep op zich neemt. “Intussen bouwen we op het bedrijventerrein Mechelen-Zuid. Toch zal onze aankoopstrategie conservatief blijven. Enkele grote spelers hebben zich onlangs verbrand door te veel zonnepanelen in voorraad te houden, terwijl de prijzen bleven dalen. Zo kunnen we ook garanderen dat we over de nieuwste technologie beschikken.”

In 2011 begon NX10 met een afdeling Heating & Cooling. “Dat is onze grootste potentiële groeipool. Het idee is ontstaan op vraag van klanten, die met hun zonnepanelen warmtepompen wilden doen draaien. We hebben we een samenwerking opgezet met Daikin, dat een commerciële en technische opleiding heeft gegeven aan onze installateurs.”

IT-detachering

“Net als in de bekabeling zijn ook onze detacheringsactiviteiten actief op de tussenmarkt”, zegt Patrick Van Praet, hoofd van de detachering (Next-ICT) en IT. “Dat was een bewuste keuze. Als IT-bedrijf kan je ofwel zelf projecten leiden, dan maak je de mensen ondergeschikt aan het project en krijg je veel personeelsverloop. Ofwel focus je meer op hr-beleid, zoals wij dat doen, en moet je een andere afzetmarkt zoeken.”

Hoewel IT-profielen in België begeerd zijn, slaagde NX10 er net dankzij dat hr-beleid in om in zes jaar meer dan 55 specialisten aan zich te binden.

Nieuwe structuur

Het jonge bedrijf is niet op zoek naar investeerders of overnames. “We willen onafhankelijk blijven en ons bedrijf intern voort uitbouwen en professionaliseren.” Toch besloten de drie ondernemers in 2011 de organisatie te herstructureren. Elk van de activiteiten is nu ondergebracht in een operationele vennootschap, met de NX10-holding erboven. De Win: “Zo kunnen we de resultaten overzichtelijk analyseren en het risico spreiden. Als er iets misgaat, sleuren we de rest niet mee in de val.”

SIMON VAN DORPE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content