VOOR PRIJSBEWUSTE KOPERS

Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

Blankenberge is vooral in trek bij kopers die op hun budget letten. De prijzen van appartementen zijn er bij de scherpste van de oostkust. Blankenbergse villa’s daarentegen zijn niet echt zacht geprijsd.

” Bij de jaarwisseling hebben we een opvallend herstel van het vertrouwen vastgesteld. In 2014 kregen we nog veel vragen over het risico op prijsdalingen. Die vrees lijkt nu weggeëbd.” Volgens Bart Vandemoortele, de zaakvoerder van het kantoor Immo Marina, zit de verkoop op schema om van 2015 een goed vastgoedjaar te maken. “De marktomstandigheden zijn natuurlijk anders dan tien jaar geleden”, zegt hij. “De impulsaankopen zijn er volledig uit. Kandidaat-kopers komen nu goed voorbereid naar ons kantoor. Onze rol is daardoor ook veranderd. Vroeger waren we vooral onderhandelaar tussen koper en verkoper. Nu verwachten de partijen vooral advies.”

De cijfers van de federale overheidsdienst Economie tonen voor Blankenberge een referentieprijs van 238.490 euro, een procent lager dan het jaar voordien. “Dat is een realistische prijs voor een appartement met twee slaapkamers in het centrum van Blankenberge”, oordeelt Vandemoortele. “Voor de topliggingen — de zeedijk en de jachthaven — tel je voor een gelijkaardig appartement toch eerder 300.000 euro neer.”

Hij stelt dat beide deelmarkten ook een verschillend koperspubliek aantrekken. “Voor appartementen in het centrum zien we vooral interesse van dertigers en veertigers die kopen als belegging. De jachthaven en de zeedijk zijn vooral in trek bij vijftigers en zestigers. Die kopen iets aan de kust om er zelf van te genieten. Rendementsoverwegingen spelen bij hen minder, al hopen ze misschien wel op een mooie meerwaarde bij een latere verkoop.”

Volgens Vandemoortele is 300.000 euro overigens een prijsdrempel in Blankenberge. “Daarboven zijn er toch een pak minder geïnteresseerden”, zegt hij. “Zeker voor appartementen in het centrum.” Blankenberge blijft in ieder geval een van de budgetvriendelijkste badplaatsen van de (oost)kust.

De villamarkt in Blankenberge is prijziger. Tegen de Vlaamse en West-Vlaamse trend in, klom de referentieprijs voor een villa in Blankenberge met 4 procent tot 415.000 euro. De prijsklim van 38 procent in tien jaar is de tiende hoogste van de provincie.

Kleinere nieuwbouwmarkt

In het nieuwbouwsegment berekende het studiebureau De Crombrugghe & Partners de richtprijs voor een flat van 80 vierkante meter in Blankenberge op 242.000 euro. De gemiddelde prijs per vierkante meter daalde op jaarbasis met 0,8 procent naar 3025 euro.

Dat is lager dan de prijzen in het project Residentie Pacific, dat Immo Marina in portefeuille heeft. Voor een zongericht appartement met twee slaapkamers in deze residentie in de J. De Troozlaan betaal je zo’n 3400 euro per vierkante meter. “Het aanbod van nieuwbouwappartementen is de jongste jaren opvallend gekrompen”, zegt Bart Vandemoortele. “In de hoogdagen werd er veel op plan verkocht en waren hier ook veel gelegenheidsontwikkelaars actief. Nu is de markt weer in handen van de professionele spelers en wordt er nog maar zelden op plan gekocht. In ons kantoor verkochten we tien jaar geleden ongeveer evenveel nieuwbouwappartementen als bestaande appartementen. Nu is nieuwbouw nog goed voor minder dan 20 procent.”

LAURENZ VERLEDENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content