VOOR DE VERANDERING

Wie Rudi Thomaes (47) naar een rolmodel vraagt, wordt verwezen naar de huidige Belgacom-topman. ” John Goossens heeft de aanzet gegeven tot het change management dat we nu implementeren”, zegt Rudi Thomaes, sinds eind 1996 verantwoordelijk voor het strategisch veranderingsprogramma van Alcatel Bell. Door het vertrek van Julien De Wilde naar het uitvoerend comité van Alcatel Telecom in Parijs schuift de Antwerpenaar Thomaes van chief operating officer – een titel die hij sinds nieuwjaar droeg – op naar chief executive officer. Het veranderingsprogramma van de “oude” telecomfabrikant blijft een prioriteit. “We moeten Alcatel Bell profileren als een jong internetbedrijf”, zegt Thomaes aan de vooravond van de aankondiging van de 1,5 miljard dollar grote overname van het Californische internetbedrijf Genesys Telecommunications door Alcatel.

Personeelsbeleid – het inzetbaar houden van de medewerkers, het vinden van goede jongeren – is cruciaal. Is Alcatel competitief? “We leggen veel nadruk op jobrotatie. Jongeren kunnen hier internationale ervaring opdoen. Ingenieurs krijgen de kans om op veel verschillende domeinen te werken. En we hebben een grote diepgang in gebieden als ADSL of intelligente netwerken.”

Tweede prioriteit is het opvoeren van de omzet in zijn geografische omschrijving – België en Luxemburg – door een nieuwe marktbenadering, scherpere segmentering van de cliëntèle en een hogere klantentevredenheid.

Zelf heeft Thomaes in zijn 23 jaar bij den Bell nooit een buitenlandse post gehad. In 1976, als kersvers licentiaat rechten van de UIA, begon hij bij het toenmalige ITT-filiaal als financieel exportcoördinator. “Ik was er vooral bezig met risicomanagement: montage van exportkredieten, hedging van vreemde munten, de polissen bij Delcredere…” Tussen 1979 en 1981 was hij verantwoordelijk voor sociale, fiscale en juridische zaken bij ITT Industries Belgium ( Nova, Sheraton, Reznor). In 1981 zat hij terug op het exportfront bij Bell, in 1982 en 1983 als financieel en juridisch adviseur in het team van Chris Morel, dat in China onderhandelde over de oprichting van de joint venture Shanghai Bell. “Er waren ook de joint venture in Turkije en een hele reeks licentiecontracten. Ik heb veel gereisd, maar nooit voor lange tijd”, Thomaes, vader van twee kinderen (18 en 21). Tussen 1986 en 1988 leidde hij de verkoop van System-12 centrales in Europa, Afrika en het Midden-Oosten, om dan tot vorig jaar hoofd te worden van de juridische dienst van wat intussen Alcatel Bell was geworden.

Zijn weinige vrije tijd gaat naar fietsen, tennissen of skiën, maar vooral naar zijn werk binnen de vzw Sint-Lievenscollege Antwerpen, de in 1929 door o.m. Lieven Gevaert gestichte inrichtende macht van de gelijknamige Antwerpse school.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content