VOOR DE PERFECTE CONTROLE

MAATSCHAP Kies voor een maatschap op uw maat, en niet voor een standaardmodel. © IS

De maatschap is een soepele en discrete techniek, die u op uw maat kunt laten maken, om de controle over een schenking voor honderd procent in handen te houden.

De maatschap is een controlevehikel dat u op maat kunt laten maken door een vermogensplanner of een gespecialiseerde advocaat. Het is een soepele en discrete techniek, die u kunt combineren met een schenking – vooral van roerende goederen – om uw successie te plannen. Met een maatschap kunt u een deel van uw vermogen schenken, en de controle en alle inkomsten behouden. U hoeft daarvoor geen beroep te doen op een notaris, tenzij u een Belgisch onroerend goed inbrengt in de maatschap. U hoeft de statuten niet te publiceren in het Belgisch Staatsblad en u hoeft geen boekhouding te voeren. Daardoor zijn er weinig werkingskosten verbonden aan een maatschap. Bovendien is ze fiscaal transparant en wordt ze zelf niet belast.

Doorgaans worden de ouders – of een van hen – aangewezen als zaakvoerder. De zaakvoerder heeft een heel ruime bevoegdheid en houdt de controle over de maatschap stevig in handen. De techniek wordt vaak gebruikt door ouders om een beleggingsportefeuille gecontroleerd te schenken aan hun kinderen, maar ook steeds meer om een exploitatie- of een vastgoedvennootschap of zelfs een collectie kunst over te dragen.

Hoeveel kunt u besparen?

Stel dat u een beleggingsportefeuille van 750.000 euro hebt. U brengt die in een maatschap in. Het kost 3500 à 4000 euro om die op te richten. Daarna schenkt u 99 procent van uw ‘delen’ van de maatschap aan uw kinderen. Als u de statuten goed opstelt, behoudt u met 1 procent toch 100 procent controle. De schenking van de delen moet gebeuren via een notariële akte, want de delen van een maatschap zijn op naam. Als u geen schenkingsrechten wilt betalen, kunt u de schenking doen voor een Nederlandse notaris, maar dan moet u wel nog drie jaar in leven blijven.

Als u behalve de controle ook de inkomsten van de portefeuille wilt behouden, kunt u een rentelast aan de schenking koppelen of het vruchtgebruik voorbehouden. Op die manier is de beleggingsportefeuille van 750.000 euro weg uit uw vermogen, terwijl die anders in uw nalatenschap zou vallen. Het gebeurt dat ouders een kleine maatschap oprichten rond hun zestigste, en geleidelijk roerende goederen toevoegen naarmate ze ouder worden.

Aandachtspunten

Kies voor een maatschap op uw maat, en niet voor een standaardmodel dat ergens uit een printer rolt. Met soepele statuten kunt u een regeling uitwerken die evolueert naarmate u ouder wordt en uw familiale situatie verandert.

JOHAN ADRIAENS

Met een maatschap kunt u een deel van uw vermogen schenken, en de controle en alle inkomsten behouden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content