VOOR DE HEEL LANGE TERMIJN

De beheerders van het Legg Mason Clearbridge US Aggressive Growth Fund houden een aandeel gemiddeld tussen tien en twintig jaar in de portefeuille.

In de categorie Amerikaanse aandelen heeft het Legg Mason Clearbridge US Aggressive Growth Fund zowel het beste resultaat gehaald op één jaar als op vijf jaar. Dat gebeurt heel zelden. Het fonds is al vaak in de prijzen gevallen. Het bestaat ruim dertig jaar en wordt sinds oktober 1983 beheerd door Richard Freeman. Weinig beheerders hebben zo’n lange staat van dienst bij hetzelfde fonds. Sinds 1998 wordt Freeman bijgestaan door Evan Bauman.

Het fonds heeft een zeer lage rotatiegraad van 5 à 10 procent per jaar. Dat betekent dat een positie gemiddeld tussen tien en twintig jaar in de portefeuille blijft. “Sinds de tweede helft van 2013 is er maar één belangrijke positie in de portefeuille bij gekomen”, zegt Bauman. “In de eerste helft van 2014 zijn we in Nuance Communications gestapt, een specialist in spraakherkenning. We hebben geen enkele participatie verkocht, maar er werden wel twee bedrijven overgenomen. Forest Laboratories, dat we sinds 2000 in portefeuille hadden, werd opgekocht door Actavis, terwijl Covidien werd opgeslorpt door Medtronic. We hebben onze belegging in Actavis en Medtronic aangehouden.”

“Onze posities in bedrijven die we al in de portefeuille hadden, hebben we verder versterkt toen de waarderingen aantrekkelijker werden. Dat gebeurde onlangs nog in de energie- en de technologiesector.”

Soms houden de beheerders veel liquiditeiten aan, om te kunnen inspelen op beleggingskansen. Ze wachten soms verscheidene kwartalen geduldig af om een aandeel te kunnen kopen tegen een aantrekkelijke prijs. Dat was bijvoorbeeld het geval met Facebook in 2012.

De beheerders zijn grote voorstanders van de biotechsector. Het fonds belegt al sinds zijn oprichting in grote namen als Biogen, maar Freeman en Bauman zetten ook in op kleine bedrijven die nog in de fase van de klinische studies zitten. Zo kunnen ze heel vroeg de Amgens en Gilead Sciences van morgen ontdekken. De keerzijde van die strategie is dat het fonds volatieler is dan de gemiddelde Amerikaanse markt.

Marktaandeel winnen

De sterke prestaties hebben de afgelopen achttien maanden een instroom van nieuw geld op gang gebracht. “De 4,5 miljard dollar aan activa van het Ierse compartiment vertegenwoordigt slechts een tiende van de activa die we beheren van de versie voor Amerikaanse klanten”, zegt Bauman. “Voor ons is het geen probleem om een fonds van deze omvang te beheren, temeer omdat Legg Mason Clearbridge US Aggressive Growth geen tradingfonds is.”

“We verwachten dat 2015 moeilijker wordt voor Amerikaanse aandelen. Het vooruitzicht van een stijging van de Amerikaanse basisrente kan de volatiliteit op de markten in de hand werken. Ook de stijging van de dollar zal schadelijk zijn voor Amerikaanse bedrijven met een sterke internationale aanwezigheid. Maar de bedrijven in onze portefeuille groeien sterk. Die groei wordt vooral gedragen door innovatie en de capaciteit om marktaandeel te winnen, en niet zozeer door wisselkoerseffecten.”

Legg Mason Clearbridge US Aggressive Growth Fund

– ISIN-code: IE00B19Z9Z06

FRÉDÉRIC DINEUR

“We verwachten dat 2015 moeilijker wordt voor Amerikaanse aandelen”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content