Volksheld in wording

JOAQUIN NIEMANN Schittert in alle onderdelen van het spel. © PGA TOUR

Zuid-Amerika heeft al enkele grote golfkampioenen voortgebracht. De Argentijn Roberto De Vicenzo was de eerste die in 1967 met de British Open een grandslamtoernooi won. Een jaar later had hij de Masters kunnen winnen, als hij zijn scorekaart niet fout had ingevuld. Zijn landgenoot Angel Cabrera zette dat deels recht toen hij in 2009 de beste was op Augusta, nadat hij in 2007 al de US Open had gewonnen. Vandaag zijn de Venezolaan Jonathan Vegas, de Colombiaan Sebastian Munoz en de Argentijn Emiliano Grillo vaste prik in de top honderd. Maar de grootste blikvanger is het Chileense wonderkind Joaquin Niemann.

De 23-jarige Niemann maakte een uitzonderlijke carrièrestart. Nadat hij in 2017 was overgestapt naar de professionals, had hij maar twee jaar nodig om zijn eerste toernooi in de US PGA Tour te winnen: de Greenbier Classic. Daarna finishte hij nog een vijftiental keer in de top tien. Met zijn overwinning afgelopen zondag in de Genesis Invitational op The Riviera in Los Angeles zette hij andermaal een belangrijke stap vooruit. Hij voerde het klassement aan vanaf de eerste ronde en stond na 36 holes op 16 onder par, een record in het Amerikaanse circuit. Hij hield zijn voorsprong rustig vast en klopte zo een paar wereldtoppers. Niemann staat nu in de top twintig van de wereld.

Joaco, zoals hij genoemd wordt, was amper vier toen hij de golfsport ontdekte. Hij vergezelde zijn vader naar de greens van Las Palmas de Lonquen, een grote club in Santiago. Het verhaal wil dat hij toen met plastic clubs en balletjes speelde. Het was het begin van een indrukwekkende opmars: als junior won hij de Orange Bowl en hij was amper achttien toen hij de nummer één van de wereld bij de amateurs werd.

Samen met de Amerikaan Colin Morikawa en de Noor Viktor Hovland is Joaquin Niemann een grote toekomst in de golfsport voorspeld. De Chileen beheerst elk shot en zijn elastische swing doet de rest. In Los Angeles schitterde hij in alle onderdelen van het spel. Alleen in de majors kon hij voorlopig nog geen grote indruk maken, maar alle waarnemers zijn het erover eens dat dat een kwestie van tijd is, en dat de Chileen in zijn land een even grote volksheld wordt als bokser Martin Vegas, de voetballer Elias Figueroa en de tennissers Fernando Gonzalez en Marcelo Rios.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content