VoIP maakt nieuw soort telefoondiensten mogelijk

Aquanta Networks krijgt 1 miljoen euro vers geld toegestopt om op grote schaal een nieuwe communicatiedienst te lanceren.

Het Antwerpse Aquanta Networks heeft geld gevonden om een nieuwe communicatiedienst, Calligator genaamd, te lanceren. De nieuwe investeerders in Aquanta zijn de voormalige Vasco-baas Mario Houthooft, enkele andere privé-investeerders en vooral Software Holding & Finance van business angel LeoBillion. Samen trekken ze het kapitaal op van 1 naar 2 miljoen euro.

Calligator draait op een zogenaamde softswitch – een pc-gebaseerde telefooncentrale – van eigen ontwerp in het telehotel van Level(3). De dienst belooft goedkoper telefoonverkeer – ingekocht bij MCI en Versatel – maar vooral allerlei features. Tik een toetsencombinatie op je gsm en dat belangrijke gesprek wordt opgenomen en als e-mail naar je pc gestuurd, voor de eenmalige prijs van 15 eurocent. Wil je via gsm bereikbaar zijn op je werk, thuis? Je kan een plugin installeren in je Outlook en daar aangeven hoe Calligator de gesprekken moet routeren. Hetzelfde met interactive voice response, fax, voicemail en sms-berichten. Het basisabonnement kost 69 euro per jaar en Calligator Business 25 euro per maand, zonder BTW. De 2000 klanten die Gery Pollet van Aquanta claimt, zijn zonder reclame geronseld. Nu wil Aquanta commerciële acties gaan opzetten en samenwerken met leveranciers van Voice over IP-apparatuur zoals Dlink of Allied Telesyn, wier klanten sowieso een serviceprovider nodig hebben.

Calligator is niet afhankelijk van een specifieke operator. Gery Pollet rekent erop dat grotere bedrijven zelf zo’n Calligator-softswitch in huis zullen willen halen. “Verkopen we nu een product of een dienst? De tijd zal het uitwijzen, we moeten eerst nog ervaring opdoen.”

Gery Pollet is pas 34, maar hij draait al mee in het internetwereldje sinds hij in 1993 samen met Jan Vandamme Planet & Partners ( United Callers) oprichtte. Hij zou vandaag bij de jetset horen als hij zijn 50 % in dat bedrijf wat langer had bijgehouden. In plaats daarvan werd hij in 1996 projectleider van Flanders Language Valley ( FLV) en hielp hij Quarterdeck, toen nog onder leiding van Gaston Bastiaens, naar Ieper halen. “Klinkt niet mooi vandaag, maar dat is het verhaal,” grinnikt hij. Vanuit Ieper hielp hij Quarterdeck om webtalk te ontwikkelen: een browser om te bellen. In 1997 kapte hij met FLV en lanceerde Itinera Services in Kortrijk – internet via satelliet – en Itopia, een vroege unified messaging-dienst. Abonnees kunnen hun faxen en voicemails van overal ter wereld op hun e-mailadres opvragen en zelfs laten voorlezen, dankzij de tekst-naar-spraaktechnologie van Lernout & Hauspie. De internetdienst verkocht hij in 1999 aan Versatel. De unified-messagingtechnologie bracht hij in 2000 naar Planet Internet, Versatel en MSN. “Inkomsten moesten komen van adverteerders,” zegt Gery Pollet. In 2000 ging dat dus snel bergaf.

Maar intussen had hij met de hulp van Nederlandse privé-investeerders alweer een nieuw bedrijf opgericht, Aquanta Networks, een bouwer van internetplatformen voor operatoren zoals Tritone, Versatel of Primus Telecom in Amerika. Aquanta nam Itopia over en komt vandaag met een verbeterde versie van zijn unified messaging. Om maar te zeggen dat het nieuwe product van Gery Pollet een stamboom heeft.

Vóór de kapitaalverhoging was 39,6 % van Aquanta in handen van Gery Pollet persoonlijk, met nog eens 23 % in handen van de Nederlanders Rudolf Peelen ( Pluvier Beheer) en Gijsbert van Luijk.

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content