VLUG EEN NIEUW VLOERTJE

Voor Subrico is een fabrieksvloer meer dan zomaar een laagje beton. Met zijn nieuwe, lasergestuurde troffelmachine kan de specialist in industriële vloeren Europees doorbreken.

De tijd dat bedrijven genoegen namen met een laagje beton als vloerbedekking is voorbij. Gelukkig maar voor Subrico uit Leopoldsburg, dat van industriële vloeren zijn specialiteit maakte. Met elf personeelsleden haalde het bedrijfje in 1997 een omzet van 84 miljoen frank (60 miljoen in 1996). Voor 1998 rekenen de bestuurders, dankzij contracten met Solvay en Cerestar, op 130 miljoen frank.

Van bij de start, tien jaar geleden, was het dagelijks bestuur in handen van Rik Walbers en zijn schoonvader Cor Hoeder, die vanuit Nederland de knowhow meebracht. Later legde John Vrancken zijn contacten uit de bouwsector ernaast en het huidige bestuursteam was een feit.

“Wij plaatsen vloeren in functie van de behoeften van onze klanten,” legt gedelegeerd bestuurder Rik Walbers uit. “Een vloer voor heftruckverkeer is bijvoorbeeld totaal anders opgebouwd dan de hygiënische bodembedekking bij een voedingsproducent.” Vandaag opteren meer en meer bedrijven voor vloeren met een hoogwaardige kunstharsbekleding. Meer dan klassieke betonvloeren, beschermen kunstharsvloeren en polymeerversterkte cementvloeren tegen mechanische en chemische impact.

Gespecialiseerde labo’s ontwikkelen de verschillende componenten voor de samengestelde cementvloeren. Subrico brengt de producten alleen aan. “Om deze technieken en producten te mogen toepassen, heb je als aannemer de goedkeuring nodig van de fabrikant,” vertelt commercieel directeur John Vrancken. “We zijn een erkend kunstharsapplicator voor zes verschillende fabrikanten.”

Deze opsplitsing in ontwikkelaars en applicatoren belet niet dat Subrico samen met zijn hoofdleverancier Master Builders Technologies een machine heeft ontwikkeld: de lasergestuurde troffelmachine. Deze machine biedt een concurrentieel voordeel. “Voor een herstelling aan de vloer moet een bedrijf de hele productie stilleggen,” legt Walbers uit. “Met de troffelmachine kunnen we deze periode aanzienlijk beperken. De vloeren die we aanbrengen met de lasergestuurde troffelmachine combineren een geringe laagdikte met een zeer hoge drukvastheid. Daarom hoeven we de oude vloer niet uit te breken om het niveauverschil op te vangen. Bovendien is de afwerkingsgraad van de machine groter dan wanneer enkele werklui zo’n vloer zouden leggen. Dat maakt de vloeren geschikt voor luchtkussentransport.”

De nieuwe machine opent de deur naar Europa, in eerste instantie naar Frankrijk, Portugal en Schotland. “We kiezen niet bewust voor het buitenland, maar merken dat de toepassing buiten België gegeerd is. We verwachten dit jaar 20% van onze omzet te halen met buitenlandse opdrachten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content