Vluchten kan niet meer

Marc Buelens
Marc Buelens Professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

De opwarming van de aarde is naar alle waarschijnlijkheid nauw verbonden met de uitstoot van CO2. Probeer maar eens naar de onderstaande tabel met het geïnstalleerde vermogen in gigawatt (meestal cijfers van voor 2012) te kijken en kalm te blijven. In die tabel heb ik op basis van diverse bronnen, en helaas soms van verschillende jaren, een overzicht gemaakt van belangrijke energiebronnen in verschillende landen. U hoeft geen expert te zijn om te zien waar het schoentje knelt. De steenkoolcentrales vergiftigen China en warmen de rest van de wereld mee op.

China is de grootste vervuiler ter wereld. China stoot nu al ongeveer twee keer zoveel CO2 uit als de Verenigde Staten, een land dat jaren koploper was in die dodelijke race. Als u de tabel hebt bekeken, weet u waarom. China is verslaafd aan steenkool. Zo bestaat 60 procent van alle transport in China uit vervoer van steenkool. Waar je gaat langs Chinese wegen, kom je steenkool tegen. De gevolgen voor het milieu zijn dramatisch en de eerste slachtoffers zijn de Chinezen zelf, met niveaus van luchtvervuiling in de steden die elke verbeelding tarten.

Brengt de toekomst snel beterschap? Het land schakelt massaal over naar milieuvriendelijke koolstofvrije energiebronnen. En de inspanningen die China levert, zijn al even indrukwekkend als zijn vervuilingscijfers. China dekt zijn energiebehoeften voor ongeveer 68 procent met steenkool en heeft zijn politiek herzien. Het heeft de ambitie dat percentage tegen 2030 te doen dalen tot 44 procent. Ondanks die ambitie moet het nog 38 gigawatt aan steenkoolcentrales per jaar bijbouwen. Het bouwt dus jaarlijks meer steenkoolcapaciteit bij dan de bestaande capaciteit in Duitsland voor zonne-energie. En Duitsland is daarin de absolute wereldleider.

En de Chinezen doen flink hun best: eind 2012 bedroeg het cijfer voor zonne-energie ongeveer 5 gigawatt, eind 2013 ongeveer 15 gigawatt en het is hun ambitie om Duitsland in 2015 al te evenaren en het dan uiteraard voorbij te steken.

Om even de duizelingwekkende cijfers van China in perspectief te plaatsen: China bouwt in atoomenergie de volgende tientallen jaren, met bijgestuurde cijfers na de ramp in Fukushima, jaarlijks zowat de totale capaciteit van België bij. En ons land is wel een dwerg in waterkracht, maar niet in atoomenergie.

China wordt rijker en bouwt een middenklasse uit. Men schat dat nu al 300 miljoen Chinezen tot de middenklasse behoren en dat aantal stijgt exponentieel. En wat wil de middenklasse? Kijk maar naar wat u wilt, beste lezer. Auto’s, citytrips, wasmachines, gadgets. De iets rijkere burger wil vlees eten. En vlees produceren is niet bepaald milieuvriendelijk.

De gemiddelde Chinees verbruikt nu ongeveer een zesde van wat een Amerikaan aan energie verbruikt. Dat aantal stijgt de volgende jaren onvermijdelijk. De Chinese overheid kan echt niet op de rem gaan staan en vriendelijk aan zijn steeds hoger opgeleide inwoners vragen: willen jullie alstublieft arm en onderontwikkeld blijven en niet met de auto rijden?

De milieuklok staat nu al op vijf over twaalf. Om klokslag twaalf werd het diner opgediend. We hebben al het aperitief gemist. Over enkele minuten wordt het voorgerecht opgediend. En de gasten zijn nog niet aangekomen. Ze zitten blijkbaar vast in de file.

Met dank aan Pieter Klingels voor de inspiratie en het aanreiken van enkele dramatische cijfers.

De auteur is partner-hoogleraar management aan de Vlerick Business School.

MARC BUELENS

Waar je gaat langs Chinese wegen, kom je steenkool tegen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content