“Vlerick zorgde voor een switch”

Peter Ryckaert, CEO van de Mechelse e-businessintegrator DigiPoint, is de Vlaamse Jonge Ondernemer 2006. De jury looft zijn creativiteit en leiderschap. Zelf gelooft hij in hard werken, met plezier.

De Vlaamse Jonge Ondernemer van 2006 is een Brugse burgerlijk ingenieur en Master of Engineering in Artificial Intelligence, die in zijn eerste jaar als assistent aan de KU Leuven al meteen mee een bedrijfje oprichtte, Cyclone, in 1995. “Ik zag de eerste demo van een webbrowser en ik wist: dit was echt iets voor ondernemingen,” zegt Peter Ryckaert (36). Negen maanden na de oprichting verkocht hij Cyclone aan Globe Internet van Herman Creyf, wat hem daar in de directie bracht. Niet voor lang. In 1997 worden de kriebels om zelf te ondernemen opnieuw te sterk.

Cyclone wordt herdoopt tot DigiPoint en werpt zich op websiteontwikkeling. Ryckaert doet de informatica. De andere actieve aandeelhouder, al van bij de start van Cyclone, is Muriel Van Craenenbroeck, ontmoet op een taalcursus. Zij is verantwoordelijk voor de gebruikersinterfaces. In het kapitaal stapt ook een stille vennoot, een Nederbelg die fortuin maakte in vastgoed en die Ryckaert door een speling van het lot heeft leren kennen. “Een lang verhaal. Hij kijkt zeer kritisch naar de manier waarop ik bezig ben. Dat is niet altijd gemakkelijk, maar hij is wel een zeer goed klankbord.”

In 2001 nam DigiPoint een activiteit van Wanadoo over – een niet geheel probleemloze zet. Voor het overige zijn de Mechelaars winstgevend op eigen kracht gegroeid tot nu 57 personeelsleden plus freelancers. In 2002 won DigiPoint de gouden e-Trends Award voor het e-Fleetproject van Opel. “Dat heeft ons geholpen om aan sérieux te winnen bij grote bedrijven,” zegt Ryckaert, die toen ook al Fluxys als klant had.

Belangrijker was zijn managementopleiding bij Vlerick in 2003-2004. “Die heeft me de switch doen maken van technologie naar management, human resources, marketing, financiën. Anders waren we een bedrijfje met 25 tot 30 mensen gebleven.” DigiPoint is intussen een Microsoft Gold Certified Partner, met diensten en oplossingen in softwareontwikkeling, informatiemanagement, netwerkinfrastructuur en interactieve marketing. De Vlaamse Jonge Ondernemer is een initiatief van JCI Vlaanderen, dat aangesloten is bij Unizo. Peter Ryckaert, gehuwd en vader van twee dochtertjes, komt niet uit een gezin van zelfstandigen, zijn vader werkte zijn hele leven voor Philips Brugge.

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content