Vlaanderen presteert matig bij verdeling ERC-beurzen

De verdeling van de onderzoeksbeurzen van de European Research Council (ERC) geldt als een graadmeter voor de kwaliteit in het onderzoekslandschap. Zeker bij de ERC Advanced Grants speelt dat. Die beurzen zijn enkel bedoeld voor leidende onderzoekers in Europa.

In de laatste financieringsronde die nog onder het bekende Horizon 2020-programma valt, is 507 miljoen toegewezen aan 209 onderzoeksprojecten in 14 lidstaten van de Europese Unie of geassocieerde landen. Daarbij krijgt het Verenigd Koninkrijk, ondanks de brexit, 51 ERC-beurzen. Daarnaast horen Duitsland (40), Frankrijk (22) en Nederland (17) tot de landen die het hoogste aantal onderzoeksbeurzen binnenhalen.

Vlaanderen scoort matig met zeven beurzen. Aan de Universiteit Antwerpen en de UGent krijgt telkens één onderzoeker een ERC Advanced Grant. Aan de KU Leuven halen vijf onderzoekers, van wie één VIB-onderzoeker, de ERC-buit binnen. Met dat resultaat zitten de Vlaamse universiteiten zowat midden in het peloton.

De vraag naar ERC-beurzen, en dus de concurrentie, is groot. Slechts 8 procent van de onderzoekers die bij de jongste ronde een aanvraag indienden, krijgt ook daadwerkelijk een beurs. Hoewel veel onderzoekers met hun innovatieve projecten wel degelijk voor de excellentiecriteria slaagden, blijven ze toch ongefinancierd vanwege het beperkte budget.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content