Vlaamse revolutie bij Liedekerke

Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

Het advocatenkantoor Liedekerke werpt zich op als een goedkoop alternatief voor de Angelsaksische law firms. Jan Vincent Lindemans leidt als eerste Vlaamse managing partner de strijd.

Het advocatenkantoor Liedekerke beleeft een kleine revolutie. Jan Vincent Lindemans wordt de nieu-we managing partner. Voor het eerst sinds 1965 wordt dit van oorsprong Franstalige kantoor geleid door een Vlaming. Zelf tilt hij niet zo zwaar aan dat feit. “Liedekerke werkt al lang aan zijn Vlaamse karakter”, zegt hij. “Toen het in 1999 het gros van de advocaten van het Brussels-Antwerpse Schiltz Linden Grolig overnam, was dat met de uitdrukkelijke bedoeling zich meer naar Vlaamse bedrijven te richten. Ondertussen is dat toch gelukt.”

“Liedekerke is een speciaal geval”, beschrijft een managing partner van een top 5-kantoor zijn concurrent. “Het draait rond sterren zoals Valérie Simonart en Thierry Tilquin, de auteurs van het standaardwerk over het Belgische vennootschapswerk Traité des sociétés. Zulke zwaargewichten bepalen nog altijd het imago van het kantoor.” Het leidende juridische directorium Chambers citeert enkel Tilquin van de corporate-afdeling (waar Liedekerke acht andere moet laten voorgaan). Zijn team trad onder meer op voor de Belgische staat en de FPIM in de procedureslagen rond Fortis Bank en Sabena/Swissair. Met zijn tier one-departement fiscaal recht is Liedekerke volgens een bron in Chambers “het leidende fiscale kantoor op de Franstalige markt”. Het heeft met de komst van Henk Ver-straete (ex-Freshfields) in 2008 zijn Vlaamse vleugel versterkt. Ook in milieurecht wordt Liedekerke tot de top gerekend, met vennoten als (Vlamingen) Bernard Deltour en Dirk Lindemans.

Lindemans: “Dat we vroeger minder aan bod kwamen in die referentielijsten is misschien onze eigen schuld, omdat we te weinig moeite deden om vernoemd te worden als de onderzoekers hun ronde doen. Een verdere professionalisering van de interne en externe organisatie wordt een van mijn prioriteiten.”

Erelonen onder druk

Het zuivere systeem van de billable hours (vaste erelonen per uur) staat onder druk. Hoe reageert Liedekerke op die tendens? Lindemans: “In crisistijden wordt overal beknibbeld, ook op erelonen.” Zo vragen en krijgen sommige grote klanten een getrouwheidspremie (tot 15 procent korting) of past het kantoor varianten van klassieke vergoedingssystemen toe.

Liedekerke hoopt zich met zijn lagere tarieven (gemiddeld toch 350 euro per vennoot) te onderscheiden van de Angelsaksische law firms. Het omschrijft zich niet toevallig als “het grootste onafhankelijke advocatenkantoor in België”. Lindemans: “De hogere erelonen van de Angelsaksers worden meestal door de hoofdzetel opgelegd. Ze zijn misschien mogelijk voor top deals. Maar nu de Belgische megabanken verdwenen zijn en heel wat grote bedrijven verkocht zijn aan het buitenland, komt hun economische draagvlak onder druk. Er is er een relatief grotere vraag naar diensten van kantoren zoals dat van ons, met wat lagere tarieven voor gelijkaardige diensten. Bij ons is de omzet, hoewel de fusie- en overnamemarkt erg rustig was, verleden jaar met amper 3 procent gedaald tot 28 miljoen euro.”

HANS BROCKMANS

“In crisistijden wordt overal beknibbeld, ook op erelonen”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content