Vinger aan de pols

Ulla Werbrouck heeft er één, Johan Musseeuw heeft er één en sinds kort heeft de Koning er ook één. Hartslagmeters. Vita Sport en Vita Med, twee bedrijven van Jacques Smet, verdelen medische en sportapparatuur van hoge stand.

In 1983 zei Jacques Smet zijn leven als vertegenwoordiger vaarwel. Hij wilde zijn eigen baas worden en begon maar ineens met twee bedrijven. Vita Med verdeelt medische artikelen bij apothekers en onder de naam Vita Sport verkoopt hij producten aan sportwinkels.

Smet brengt zijn waren in exclusiviteit aan de man. De klemtoon ligt daarom op kwaliteit en kleinschaligheid. Jacques Smet: “Wat we doen, willen we goed doen en in een kleine organisatie kan je dat doel makkelijker bereiken. Wij willen onze klanten rechtstreekse service bieden. Als je onmiddellijk op een klacht kan reageren, neem je al veel van de eerste wrevel weg. Onze vertegenwoordigers zijn ook specialisten in hun vak. Bij Vita Sport werken mensen met een diploma lichamelijke opvoeding en bij Vita Med nemen we verpleegkundigen in dienst.”

De producten die Smet distribueert zijn bandages uit Nederland, hartslagmeters uit Finland, en artikelen zoals wondverzorgingsproducten en zitkussens voor rolwagens. Van de twee bedrijven is Vita Sport het meest succesvol en dat is vooral te danken aan de snel stijgende populariteit van de hartslagmeters. Jacques Smet: “Wij waren in 1994 en 1995 naar verhouding de best verkopende distributeur van de hartslagmeters. We dekken nu ongeveer 80% van de markt in België en Luxemburg.” Elke sporter van niveau gebruikt een hartslagmeter. Topatleten als judoka Ulla Werbrouck, voetbalploeg SK Lierse, wielrenner Johan Musseeuw, triatleet Luc Van Lierde, wielrenner Sven Nys en motorcrosser Stefaan Everts zijn hier klant. Natuurlijk heeft het apparaatje ook toepassingen in de medische wereld. Vooral mensen die revalideren van hartproblemen gebruiken de meter. Koning Albert heeft zich onlangs zo’n hartslagmeter aangeschaft.

Vita Med haalde in 1999 een verkoop van 55 miljoen frank, terwijl Vita Sport een omzet boekte van 88 miljoen frank. In beide bedrijven samen werken twintig mensen. Maar Jacques Smet is een man met een plan. Binnenkort gaat hij van start met Vita Care, dat zich gaat richten op bejaardeninstellingen en ziekenhuizen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content