Vijf vragen over de Eiwitshift

© Getty Images

Op 26 april lanceerde de Vlaamse overheid samen met 64 partners de Green Deal Eiwitshift voor een duurzamer voedingspatroon.

1 Wat is de Green Deal Eiwitshift?

Green Deals zijn vrijwillige overeenkomsten tussen de Vlaamse overheid en privépartners om bedrijven en sectoren te verduurzamen. De Eiwitshift is de tiende Green Deal in Vlaanderen en ligt in lijn met de Europese Van Boer Tot Bord-strategie.

2 Waarom is de Eiwitshift belangrijk?

Ongeveer 60 procent van de eiwitten die we innemen, is van dierlijke oorsprong. Dat legt een zware druk op het leefmilieu en de gezondheid. De Green Deal wil meer plantaardige eiwitten, met het oog op een duurzaam, gezond en toekomstgericht voedselsysteem.

3 Wie ondersteunt dit initiatief?

De Eiwitshift is in het leven geroepen door het Departement Omgeving en zeven initiatiefnemers, waaronder de KU Leuven, de UGent en het duurzaamheidsnetwerk The Shift. Ruim vijftig deelnemers hebben zich al geëngageerd, waaronder Colruyt, Alpro, Delhaize en Sodexo. Aansluiten kan nog altijd.

4 Wat is er bijzonder aan deze Green Deal?

Andere Green Deals richtten zich tot bepaalde sectoren. Met de Eiwitshift wordt actie ondernomen in de hele voedingsketen.

5 Wat wordt verwacht van deelnemers?

Elke deelnemer werkt vanuit zijn expertise aan de eiwittransitie. Dat gaat van het uitbreiden van het plantaardige aanbod in de supermarkt tot het prikkelen van de bevolking op proefsessies. Meer informatie is te vinden op de website van het departement Omgeving.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content