Vijf opvallende nieuwkomers

Het horecalandschap verandert voortdurend. Restaurants verdwijnen, andere verschijnen. Een selectie van het beste uit de nieuwe oogst.

FLEUR DE LIN ****

Restaurant Fleur de Lin

Lokerenbaan 100

9240 Zele

Tel. 052 44 45 00

Gesloten op maandag, dinsdag en zaterdagmiddag

Menu’s van 35 tot 60 euro

Voor een onverwachte gastronomische sensatie is er Fleur de Lin. Het moderne eethuis werd in de markt gezet door twee jonge mensen met ervaring. Kok Lode De Roover is dertig jaar, werkte in de betere eethuizen (Comme Chez Soi, La Bergerie, Eyckerhof, ‘t Korennaer) en verwierf in 2011 de titel ‘Eerste Kok van België’ tijdens de exclusieve kookwedstrijd Prosper Montagné. Gastvrouw Barbara Dhondt deed horecaervaring op in binnen- en buitenland en ontvangt met brio. Fleur de Lin heeft zijn onderkomen in de voormalige kantoren van spinnerij Zevensterre. De kaart is beknopt en de menu’s geliefd. Het marktmenu van drie gangen (35 euro) biedt een uitzonderlijke prijs-kwaliteitverhouding.

SOUVENIR *****

Restaurant Souvenir

Surmont de Volsbergestraat 12

8900 Ieper

Tel. 057 36 06 06

Gesloten op dinsdag en woensdag

Voor de culinaire sensatie van het jaar moet je naar Ieper. Daar opende Souvenir met de 27-jarige IJslander Vilhjalmur Sigurdarson als chef-kok. Hij verliet IJsland in 2010 en werkte bij Texture in Londen, In de Wulf in Dranouter, Hertog Jan in Brugge en La Buvette in Brussel. Aan zijn zijde staat Joke Michiel. Souvenir heeft een eigenzinnige inrichting met noordelijke accenten. Op de wijnkaart domineren natuurwijnen en op de spijskaart zijn de menu’s de visitekaartjes (28 en 55 euro). Vilhjalmur laat groenten uit eigen streek de hoofdrol spelen. De vis komt van duurzame visserij en het vlees van lokale producenten. De bereidingen zijn puur en subliem door hun eenvoud.

6 ZINNEN ****

Restaurant 6 zinnen

Luikersteenweg 6

3500 Hasselt

Tel: 011 33 47 34

Gesloten op maandag, dinsdag en zaterdagmiddag

Restaurant 6 Zinnen heropende in 2013 en was vanaf de eerste dag een daverend succes. Dat komt omdat het geheel klopt: de moderne, zuivere inrichting van architect Langendries sluit naadloos aan bij de moderne, zuivere gerechten. Daarbij komt nog een spontane en efficiënte bediening en prijzen waarin men zich niet verslikt. Karoline Juvyns en vriend Jan Wouters zijn de enthousiaste nieuwe uitbaters. Karoline werkte bij Magis en Couvert Couvert. Jan ging aan de slag in ‘t Zilte, bij Luc Bellings en bij Vous lé Vous. De twee doen zo veel mogelijk zelf. Dat is maar mogelijk door het aantal couverts en de gerechten op de kaart te beperken. Ook hier zijn de menu’s troef (35, 44 en 53 euro).

OSSIP ****

Restaurant Ossip

Schomstraat 49

2600 Berchem

Tel. 03 344 36 26

Diner en lunch van woensdag tot en met zaterdag

Ossip ligt in een van de betere oude woonbuurten buiten de Antwerpse ring. Eigenares en chef-kok Magalie Verbaet zoekt de verfijning in de eenvoud. Dat merk je aan de inrichting, de accurate maar niet altijd professionele bediening, de gerechten en de bescheiden keuze natuurlijke wijnen. Magalie Verbaet ging aan de slag bij Bar(t) a Vin en in Dôme sur Mer. Zij wil pure smaken naar voren brengen en je iets laten proeven dat je nergens anders kan vinden. Ossip heeft geen kaart. Je eet wat de pot schaft. ‘s Avonds is dat een vijfgangenmenu voor 50 euro. Als lunch is er een driegangenmenu voor de prijs van 29 euro.

PUBLIEK ***

Restaurant Publiek

Ham 39, 9000 Gent

Tel. 09 330 04 86

Gesloten op zondag en maandag

Het nieuwe restaurant van Olly Ceulenaere kreeg al voor de opening veel media-aandacht. Olly is dan ook niet de eerste de beste: hij was souschef in De Snippe in Brugge, werkte in La Maison Troisgros, Hof van Cleve, Kasteel Withof in Brasschaat en zette Volta in Gent op de rails. Olly kwam ook in het nieuws als een van de stichtende leden van The Flemish Foodies. Samen met vriendin Kelly Dehollander nam hij restaurant De Avonden over. De eetzaal werd heringericht tot een ruimte met verschillende sferen (romantisch, gastronomisch of zakelijk). Er zijn enkele à-la-cartegerechten, een lunchmenu voor 25 euro en een avondmenu van vijf gangen voor 55 euro. Olly kokkerelt origineel met betaalbare seizoensproducten van eigen bodem.

PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content