VIJF DEELRANKINGS

Hoe wordt uw gemeente de beste zakengemeente van Vlaanderen? Door veel sterke, gezonde en investerende bedrijven te huisvesten en aan te trekken. Voor de samenstelling van de ranking doorzocht het handelsinformatiebureau B-Information de bedrijfsgegevens van alle actieve ondernemingen en zelfstandigen in Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. “We kruisen de gegevens van alle beschikbare officiële bronnen zoals de Nationale Bank en de Kruispuntbank van Ondernemingen en passen er algoritmen op toe”, zegt Pascal Flisch, analist bij B-Information. “Het resultaat is een databank die meer en correctere informatie oplevert dan wat de officiële bronnen elk apart geven.”

Die databank is het vertrekpunt voor de samenstelling van de rangschikking. Bedrijven worden aan een gemeente (of deelgemeente) gekoppeld op basis van de postcode van de maatschappelijke zetel. Op verzoek van Trends nam B-information alleen (deel)gemeenten met minstens 300 bedrijven/zelfstandigen op in de rangschikking. De eindrangschikking is de optelsom van de scores op vijf deelrankings:

1. Het aantal actieve ondernemingen als verhouding van het aantal actieve ondernemingen in de provincie. Die parameter weerspiegelt het economisch gewicht van de gemeente.

2. Het aantal nieuwe bedrijven ten opzichte van het aantal bestaande bedrijven in de gemeente. Dat geeft aan in welke mate de gemeente erin slaagt nieuwe bedrijfsactiviteit aan te trekken.

3. Het aantal bedrijven met een score van meer dan 7 op een faillissementspredictiemodel van B-information. “Bedrijven met een score van 8 of meer beschouwen we als gezonde bedrijven”, licht Pascal Flisch toe. Het model houdt rekening met klassieke financiële ratio’s (rentabiliteit, solvabiliteit, liquiditeit…) en met handelsinformatie zoals betalingsincidenten en de sector.

4. De evolutie van de tewerkstelling (vergelijking van twee boekjaren) als sociaal-economische parameter.

5. De evolutie van de investeringen, een maatstaf voor het vertrouwen van de ondernemingen in de toekomst.

Dit zijn de eerste vijf gemeenten in iedere deelraking:

ACTIEVE BEDRIJVEN (ALS AANDEEL IN HET PROVINCIALE TOTAAL)

1. Brussel

2. Elsene

3. Gent

4. Hasselt

5. Ukkel

De grote steden (en/of hun deelgemeenten) scoren zoals verwacht het beste. Brussel staat bovenaan met 22.519 actieve bedrijven/zelfstandigen op 171.327 voor het hele Brussels Gewest (13,14 %). In Gent stopt de teller op 15.704 (10,64 % van het provincietotaal). Antwerpen (postcode 2000) strandt op de negende plaats, maar bezet met postcode 2018 ook de tiende stek.

STARTERS

1. Sint-Stevens-Woluwe

2. Koekelberg

3. Laken

4. Hulshout

5. Sint-Agatha-Berchem

Ook de top van deze deelrangschikking heeft een groot stedelijk en vooral Brussels gehalte. Opvallend: de laatste twee plaatsen zijn voor kustgemeenten (Middelkerke en Westende).

GEZONDE BEDRIJVEN

1. Lo-Reninge

2. Krombeke/Proven/ Roesbrugge-Haringe

3. Koolskamp

4. Alveringem

5. Ruislede

Dit is een West-Vlaams onderonsje. Ook de rest van de top twintig is volledig West-Vlaams ingevuld. De stedelijke gebieden scoren zwak met als absolute negatieve uitschieter Sint-Joost-ten-Node.

EVOLUTIE TEWERKSTELLING

1. Leopoldsburg

2. Beernem

3. Sint-Jans-Molenbeek

4. Grimminge

5. Lummen

De gemeente van CD&V-voorzitter Wouter Beke is de tewerkstellingskampioen. In een jaar nam de tewerkstelling in de Leopoldsburgse bedrijven toe met 30,8 procent. In absolute cijfers is het iets minder spectaculair: van 344 naar 450 mensen.

INVESTERINGEN

1. Wemmel

2. Rekem

3. Poppel

4. Sint-Amands

5. Aalst

Ook deze deelrangschikking weerspiegelt een procentuele groei. Buiten de top 5 scoren Antwerpen en het stadsdistrict Deurne opvallend sterk (dertiende en veertiende plaats).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content