Vietnamezen krijgen prijs voor Belgische chocola

Roel Van Espen medewerker Trends

De Belgische chocoladetraditie wordt voortgezet in het Verre Oosten. Onlangs kreeg Belcholat in Vietnam een prijs voor het beste lokaal geproduceerde buitenlandse product.

B elcholat is een Belgisch bedrijf dat actief is in Vietnam. Het werd opgericht door Dirk Nollet, die zijn carrière in de chocoladesector ongewild startte toen de Vietnamese snoepgroep Hai Chau Confectionary in de jaren negentig een beroep deed op zijn Belgische knowhow. Al snel bleek echter dat geen enkele chocoladeproducent in België wilde meewerken aan dit project. Nollet zag zich verplicht om – samen met een chocoladespecialist uit De Panne – zelf als rechtstreekse zakenpartner van Hai Chau op te treden. Dat leidde uiteindelijk tot de oprichting van Belcholat in het jaar 2000.

Het nieuwe bedrijf heeft een productassortiment uitgebouwd dat aangepast is aan de oosterse markt. “Voorlopig verkopen we alleen in Vietnam,” legt Nollet uit. “Maar we krijgen veel aanvragen uit het buitenland, omdat we erin geslaagd zijn om in Vietnam chocolade te produceren die kwalitatief gelijkwaardig is met ingevoerde producten.” Het Vietnamese ministerie van Industrie bekroonde de Belgisch-Vietnamese chocola met een Golden Medal 2003.

Nollet studeerde economie en richtte al op 25-jarige leeftijd zijn eerste accountantbureau op in Antwerpen. Daarna kwamen er kantoren bij in Brugge, Brussel, Atlanta en Tel Aviv. In 1994 verkocht hij alles aan Ernst & Young. Later werd Nollet uitgenodigd voor een investeringstrip voor de bouw van een aantal hotels in Vietnam. Daar rolde hij – na een toevallig contact met Hai Chau Confectionary – in de chocoladebusiness. “Vandaag hebben we alle betere supermarkten en de vier- en vijfsterrenhotels als vaste klanten,” vertelt Nollet. “Tijdens piekperiodes zoals Valentijn, Kerstmis en nieuwjaar kunnen we de vraag onmogelijk beantwoorden. Nochtans baseren we ons telkens op het volume van vorig jaar plus 20 %.”

Belcholat gaat eind dit het jaar een nieuw fabriekje bouwen op zo’n 25 kilometer van Hanoi. Nollet: “De productie-eenheid zal volledig volgens de Europese normen op gebied van hygiëne en kwaliteitscontrole werken.” Hij droomt inmiddels van de opening van een vestiging in Zuid-Korea.

Roel Van Espen

“In Vietnam maken we chocolade die kwalitatief gelijkwaardig is met ingevoerde producten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content