Vier tips om een tegenslag te doorworstelen

GENEVIÈVE COOL "Stort u niet meteen op een nieuw project."

We reageren niet allemaal identiek op een ontslag of een faillissement. Hoe komt u er weer bovenop na zo’n tegenslag?

” Na een mislukking volgt een rouwproces. We zijn iets kwijt en dat verlies moeten we plaatsen”, zegt Geneviève Cool, die als psychologe verbonden is aan de Cliniques universitaires Saint-Luc,het academisch ziekenhuis van de UCL. Eerst is er de financiële strop, die gevolgen kan hebben voor uw investeringen, uw levensstijl, misschien zelfs voor uw huis. Daarnaast bekleedt iemand met een baan ook een positie in de maatschappij. Wie werkt, is ‘iemand’ in de ogen van de anderen, zijn familie en zichzelf.

Veel hangt af van hoe belangrijk u uw job of uw bedrijf vond. Veel ondernemers zien hun bedrijf als hun kindje, dat ze vaarwel moeten zeggen. Dat is des te zwaarder als het bedrijf al ettelijke generaties in de familie is. Voor andere ondernemers was hun bedrijf daarentegen een blok aan hun been geworden. Het vervreemdde hen van hun gezin en hun vrienden of belette hen nieuwe professionele wegen in te slaan.

Iets soortgelijks geldt voor werknemers. Als u al jaren voor hetzelfde bedrijf aan de slag was en al die tijd haast leefde om te werken, zal een ontslag bij u veel harder aankomen dan bij een collega wiens leven vooral draaide om zijn gezin en die veeleer werkte om te leven.

Ook uw zelfbeeld bepaalt hoe veerkrachtig u bent. Als u weinig zelfvertrouwen hebt, zal zo’n klap veel harder aankomen. Tegenspoed doet ons ook terugdenken aan de successen en mislukkingen die al in ons rugzakje zitten. Misschien hebben die mislukkingen littekens nagelaten die nooit helemaal zijn geheeld. Het komt erop aan kracht te putten uit die littekens. Ze tonen dat u de vorige keer recht bent gekrabbeld, dus waarom zou het nu niet lukken?

Nieuwe start

Als het gevoel van mislukking omslaat in angst, kan het zijn dat u vermijdingsgedrag ontwikkelt. U vermijdt dan situaties waarin u dat gevoel van angst kan ervaren. Dat verklaart bijvoorbeeld waarom een ondernemer er na een faillissement toch voor kiest als werknemer aan de slag te gaan. Hoe wendt u wel de steven naar nieuwe horizonten als de storm is gaan liggen? Psychologe Geneviève Cool reikt enkele tips aan.

1 Verwacht niet dat u er onmiddellijk weer staat na een faillissement of een ontslag. Stort u niet meteen op een nieuw professioneel project. Tijdelijk een baantje aannemen om rond te komen alvorens u aan een nieuw ondernemersproject te wagen, kan een goede oplossing zijn.

2 Omring uzelf met positieve vibes. Uzelf tijd gunnen is niet hetzelfde als thuis zitten niksen. Vrienden of familie ontmoeten of ex-collega’s opzoeken helpt u de hindernis te nemen. Omring u met mensen die u helpen uit het dal te klauteren, niet met mensen in wie u zelf te veel energie moet steken.

3 Laaf u aan de rest van het leven. Dit is hét moment om naar events te gaan, nieuwe mensen te leren kennen of aan sport en cultuur te doen. Volgens Geneviève Cool is het belangrijk dat mensen zich in moeilijke periodes “laven aan de rest van het leven”.

4 Zoek zo nodig professionele hulp. Andere en oudere mislukkingen kunnen weer opborrelen, en de tegenslag zelf blijft een schok. Wanneer een depressie om de hoek loert of verdriet u verlamt, zoek dan professionele bijstand.

Bastien Pechon

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content