Vier kooporders

Na de uitvoering van de drie verkooporders (de tracker iShares MSCI Emerging Markets en de aandelen Barco en Umicore) is de tijd rijp om de beloofde nieuwe accenten met het oog op 2017 te leggen.

Meer olie en grondstoffen

In de eerste plaats leggen we aankooplimiet voor Nyrstar, het ‘lelijke eendje’ onder de Europese grondstoffenwaarden. We zetten het aandeel bij de tien favorieten voor 2017 (zie blz. 1) omdat door de gestegen grondstoffenprijzen (zeker voor zink) het mogelijk moet zijn de komende maanden wel mijnen te verkopen en zo de zwakke balans te verstevigen. Als dat lukt, dat kan het aandeel de komende zes tot twaalf maanden een fraaie prestatie neerzetten. Op dat herstel mikken we. De oliedienstenbedrijven hebben gigantisch afgezien door de sterke val van de olieprijzen. Dat keerpunt lijkt genomen met het recente OPEC-akkoord. In deze subsector mag dan ook een herstel in het vooruitzicht worden gesteld. Vandaar de opname van Transocean in de top tien voor 2017 en het aankooporder voor de voorbeeldportefeuille.

Meer farma & biotech

Tot slot voegen we nog een aankooporder toe voor Novo Nordisk. Met dit Deense bedrijf zitten we in de farmasector (thema ‘vergrijzing’). Diabetes en obesitas zijn sterk toenemende fenomenen. Toch is de koers van de grootste wereldspeler in diabetesbestrijding dit jaar met 40 procent teruggevallen door de verlaging van de winstgroei. Overdreven, en dat kan een buitenkans zijn voor een farmareus om Novo Nordisk in te lijven.

De positie in Ablynx wordt aangevuld omdat we vinden dat het aandeel te zwaar is afgestraft door het niet inlicensiëren van het potentiële reumamiddel vobarilizumab door AbbVie. De waardering onderschat de rijkgevulde pijplijn van het Gentse biotechbedrijf (acht programma’s in de kliniek en wellicht zelfs twaalf eind 2017), dat de komende maanden meer dan waarschijnlijk goed nieuws zal hebben voor de aandeelhouders.

Japan: de ‘vergeten’ beurs

De Japanse beurs heeft het te veel jaren slecht gedaan om nog de interesse van de gemiddelde westerse aandelenbelegger te wekken. Het is dan ook aan velen voorbijgegaan dat tussen eind 2012 en de zomer van 2015 de bekendste graadmeter voor de Japanse beurs, de Nikkei-index, van afgerond 8000 naar 21.000 punten is geklommen. Dat is een spectaculaire stijging van 160 procent, weliswaar te relativeren vanuit een langetermijnperspectief. In 1989 bereikte diezelfde Nikkei-index immers een historische piek op… 39.000 punten. Daaruit kan men besluiten dat er nog flink wat haussepotentieel overblijft.

Maar sinds midden vorig jaar heeft de Japanse beurs een gevoelige correctie ondergaan. Niet onlogisch na die opmars. Na de piek op 21.000 punten volgde een duik richting 15.000 in februari en nog eens in juni. We denken dat het om een dubbele bodem gaat en dat de kansen erg reëel zijn dat er sprake is van bodemvorming op dit niveau. Want sinds eind 2012 is de Japanse beurs volgens ons uit een erg lange structurele berenmarkt geklommen (1989-2012), waardoor ze weer in een langdurige stierenmarkt zit (opwaartse tendens). We denken dan ook dat het nog altijd interessant is als diversificatie van de aandelenportefeuille om voor een beperkt percentage opnieuw in de Japanse beurs te beleggen.

We beseffen ook wel dat de macro-economische situatie van Japan niet erg aantrekkelijk oogt. Het gaat om de meest vergrijsde en al krimpende bevolking ter wereld (de bevolking daalt al zeven jaar; vorig jaar 1,3 miljoen overlijdens versus 1 miljoen geboorten; ruim 24 procent van de bevolking boven 65 jaar; tegen 2050 circa 40 procent). Bovendien heeft het land de hoogste overheidsschuld, bijna 250 procent ten opzichte van het bbp. Dat heeft anderzijds tot gevolg dat de Bank of Japan zowat de ijverigste centrale bank ter wereld is en bijvoorbeeld grote pakketten aandelen opkoopt, wat uiteraard de beurs ondersteunt en er een bodem onder legt.

De Japan-tracker iShares MSCI Japan EUR hedged ETF (44 euro; genoteerd in Amsterdam, ticker IJPE NA; ISIN-code IE00B42Z5J44), waarvan het wisselkoersrisico (EUR/JPY) wordt afgedekt, lijkt ons een goed instrument om in de Japanse beurs te beleggen. We hebben die tracker afgelopen zomer in de voorbeeldportefeuille opgenomen in het kader van het thema ‘basiswaarden/ trackers’. We blijven positief voor de Japanse beurs richting 2017 en bevestigen het koopadvies (rating 1A) voor de Japan-tracker.

Samenvoeging

Met het oog op 2017 laten we ook twee thema’s samensmelten: ‘basiswaarden/ trackers’ en ‘consumptie middenklasse’ worden ‘basiswaarden/trackers’. Afzonderlijk waren de gewichten té klein geworden, maar anderzijds blijven de aandelen Bolloré en Daimler voldoende kansrijk richting 2017 en later.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content