VIDEOCONFERENTIE MET EEN WEBCAM

Ooit was de webcam een gadget, nu is het een professioneel hulpmiddel voor videoconferenties en zelfs het bewaken van bedrijven. De prijs is intussen tot een lachwekkende diepte gezakt: er zijn al webcams van 20 euro.

Om een videoconferentie te organiseren, hebt u geen ingewikkelde en dure installatie meer nodig. Een pc en breedbandtoegang tot het internet volstaan. De huidige pc’s en Macs zijn standaard uitgerust met de nodige software, maar u kunt die ook gratis downloaden van het internet. Voorbeelden zijn MSN Life Messenger, Skype of (voor de Mac) iChat, dat de pubers na aan het hart ligt.

Het is allemaal heel eenvoudig, maar er zijn nog veel bedrijven die de voordelen van de webcam niet kennen. “Ze weten niet hoe ze het moeten aanpakken en denken dat het ingewikkeld en duur is,” zegt Antonio Pachi, solution architect bij Systemat. “Wie toch de stap waagt, gaat omzichtig te werk en beperkt het gebruik van teleconferencing tot bepaalde personen.” Dat soort van plug-and-playinstallaties is niet overdreven duur en put zeker het budget voor internettoegang niet uit.

MSN, Cisco of Flash?

De gebruiker heeft de keuze tussen programma’s voor het brede publiek (zoals MSN Life Messenger en andere) of meer specifieke oplossingen. Ondernemingen die gebruikmaken van een telefooncentrale van Cisco (gebaseerd op het internetprotocol) kunnen daar camera’s op aansluiten. Zo kan je binnen de onderneming teleconferenties organiseren van het type Skype. De privacy wordt gewaarborgd, want het is altijd mogelijk om niet in beeld te komen en de conversatie mondeling te voeren. Deze installatie biedt veel voordelen, zoals toegang tot adressenbestanden in Outlook.

Maar u kunt evengoed een meervoudig platform voor teleconferenties installeren door gebruik te maken van een meer professionele webdienst zoals de Flash Media Server van Macromedia (www.adobe.com/products/ flashmediaserver). De gesprekspartners ontmoeten elkaar dan op een webpagina. Het gebruik van deze infrastructuur op de server van de onderneming kost wel een paar duizend euro.

Een basisversie van een webcam kost tegenwoordig minder dan 20 euro. Voor dagelijks gebruik verdient het wel aanbeveling om iets meer uit te geven. Sommige computers, zoals de duurdere laptops, zijn al uitgerust met een ingebouwde camera. Maar de kwaliteit is niet zo goed als die van een goede externe camera.

De prijzen van de webcams verschillen naargelang van de kwaliteit van de lens, de beelddefinitie en het geluidmanagement. Sommige modellen filteren de achtergrondgeluiden weg en verhogen de helderheid van het beeld als sommige delen wat donker uitvallen. Wat de kwaliteit betreft, moeten de duurdere webcams nauwelijks onderdoen voor een digitale videocamera. Hecht echter niet te veel belang aan de logo’s met ‘HD’, want de videostroom in hoge definitie wordt niet aanvaard in videoconferenties via MSN of Skype.

Bewaking via gsm

Een webcam is ook handig als bewakingsinstrument. Zelfstandigen kunnen zo de kassa, ingang of parking van hun zaak in het oog houden. De beelden kunnen bekeken worden op de computer, maar ook op een pda of gsm. De investering is dan wel iets zwaarder, omdat het materiaal goede kwaliteit moet leveren. Ook een videoserver is nodig, maar dat blijft binnen het financiële bereik van een bescheiden kmo.

Boris Jancen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content