Videobewerking voor gevorderden

Wie op een professionele manier aan videobewerking wil doen, grijpt doorgaans snel naar Final Cut Studio. Dit programma uit de Apple-stal kreeg onlangs een heleboel nieuwe functies. De moeite waard.

Voor de montage en bewerking van video bestaan er heel wat programma’s. Final Cut Studio is er een van en niet het minste. Het belangrijkste onderdeel hiervan – Final Cut Pro – telt vandaag al 1,4 miljoen gebruikers wereldwijd. Dat is volgens Apple goed voor een marktaandeel van 50 procent. Om die sterke positie te behouden, heeft de fabrikant afgelopen zomer een honderdtal nieuwe functies toegevoegd. Die zijn naar verluidt belangrijk voor zowel de creatieve als de technische kant van het pakket. Wij waren benieuwd naar de vernieuwingen in Final Cut Pro 7. En dus trokken we naar een dealer om ze uit te testen.

Gebruiksgemak, snelheid en kwaliteit

Een eerste vaststelling: Final Cut Pro is gebruiksvriendelijker geworden. Via het gebruik van tabs was het al langer mogelijk om een goed overzicht te houden in een groot montageproject, maar in de nieuwe versie zijn de mogelijkheden flexibeler. U kunt de tabs nu bijvoorbeeld van een kleurcodering voorzien zodat ze beter in het oog springen. Bovendien is het mogelijk om ze met een sleepbeweging vlotjes in een andere volgorde te zetten. Nog meer gebruiksgemak krijgt u dankzij het multi-touch trackpad van uw Mac: dat kunt u immers beter benutten in de nieuwe Final Cut Pro. Navigeren gaat immers heel wat sneller via specifieke vingerbewegingen: knijpen om horizontaal te zoomen, draaien om snel vooruit of achteruit te spoelen of vegen met drie vingers om de afspeelknop naar het volgende montagepunt te verplaatsen. Het is even wennen, maar al snel blijkt dat deze handelingen de productiesnelheid ten goede komen.

Voorts konden wij kennismaken met nieuwe tools om de snelheid van een beeldfragment aan te passen en om mooie overgangen te maken. Erg handig is ook het ver-nieuwde, zwevende codevenster. “Maar ook onder de motorkap is een en ander veranderd”, klinkt het bij de dealer. “Final Cut Pro werd immers uitgebreid met meer zogenaamde codecs. Dat zijn stukjes software die zorgen voor het inpakken (compressie) en uitpakken (decompressie) van de beelden. Door deze nieuwe codecs kunnen gebruikers sneller en in een hogere kwaliteit monteren, zonder dat daarvoor veel bandbreedte nodig is.”

Overzetten en samenwerken

Een montage overzetten naar bijvoorbeeld iTunes – om die daarna gemakkelijk te synchroniseren met uw iPod of iPhone – is ook eenvoudiger geworden. Dat geldt ook voor het branden op een dvd of de publicatie naar een website als YouTube. Dat gebeurt via één klik in het Share-venster. De ondersteuning van iChat Theater maakt een realtime samenwerking met anderen overigens erg gemakkelijk. Gewoonweg uw montage naar iChat Theater sturen, is voldoende om bijvoorbeeld uw collega of klant naar het resultaat te laten kijken. Zonder dat die zich hiervoor hoeft te verplaatsen of een eigen versie van Final Cut Pro nodig heeft. En intussen kunt u rustig verder werken.

Door Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content