Videobewaking met uw webcam

Een webcam is handig bij het chatten of voor video-conferencing, maar ook voor beveiliging. Met een tool als Vitamin D maakt u er een heuse waakhond van.

Veel geld hoeft u niet meer uit te geven aan een degelijke webcam. Meer nog: in heel wat laptops is die tegenwoordig ingebouwd. Erg leuk voor ‘sociale’ toepassingen zoals Skype, maar u kunt zo’n camera ook inschakelen voor de bewaking van uw kantoor, winkel, inkomhal, magazijn of woning. U hebt dan natuurlijk wel software nodig die de beelden registreert en bewaart. We hebben al eens zulke programma’s getest. Sommige laten een webcam op regelmatige tijdstippen beelden maken, en die worden dan automatisch opgeslagen op de harde schijf. Andere tools laten zelfs toe om de filmpjes online te publiceren. Zo kunt u van op eender welke internetcomputer steeds checken of alles veilig is.

Nóg handiger is de software die uitgerust is met de ‘motion detection’-technologie: die zorgt ervoor dat de webcam enkel beelden registreert als hij beweging detecteert. Op die manier wordt er niet onnodig veel hardeschijfruimte verspild aan irrelevant filmmateriaal. Doorgaans is er trouwens in een alarmfunctie voorzien, waarmee u bijvoorbeeld via e-mail verwittigd wordt als een indringer wordt opgemerkt.

Rinkelend belletje

Motion detection is dus erg efficiënt. Tenminste, als het goed werkt. Want in de praktijk blijkt zo’n tool soms té ijverig te zijn. Met als gevolg dat er al wel eens loos alarm geslagen wordt als er bijvoorbeeld een huisdier door het beeld loopt. Sommige programma’s interpreteren zelfs een bewegende schaduw – veroorzaakt door een plotse lichtinval – als een persoon. Daarom werd onze interesse meteen gewekt toen we vernamen dat er een nieuw programma gelanceerd was: Vitamin D (www.vitamindinc.com). Want dat zou op een slimme manier gebruik maken van motion detection.

Als u na de installatie Vitamin D opstart, kunt u via het ‘View’-menu het venster ‘Monitor View’ oproepen. U merkt dat het programma uw aangesloten of geïntegreerde webcam automatisch gedetecteerd heeft. Hij begint ook meteen op te nemen, maar via de groene knop kunt u de opname stilleggen. Handig is dat u het programma bepaalde regels kunt opleggen. Klik hiervoor onderaan op ‘Any objects in… ‘ en kies de optie ‘New rule’. Op die manier kunt u bijvoorbeeld aangeven dat er alleen beelden mogen worden bewaard als er iemand de ruimte binnenwandelt. U kunt ook automatisch een e-mail laten sturen naar uw smartphone, of een belletje laten rinkelen.

In het geniep

In principe wordt de ruimte permanent in de gaten gehouden, maar u kunt ook specifieke dagen en uren instellen. Goed om te weten: de webcam blijft standaard stiekem verder registeren (volgens de ingestelde regels) als het programma afgesloten is. De opgenomen beelden bekijken doet u via het ‘Search View’-venster. Ze worden minstens 48 uur bijgehouden. Leuk is dat u Vitamin D kunt laten zoeken naar specifieke opgenomen objecten – zoals personen. Het filmmateriaal kunt u exporteren in mp4-formaat.

Ter info: Vitamin D kan ook overweg met meerdere webcams. Zo kunt u dus verschillende ruimtes tegelijkertijd in het oog houden. De beelden worden dan netjes per camera’s bewaard. Voor het gebruik van één webcam is deze tool gratis. Voor twee camera’s betaalt u 49 dollar, en voor een onbeperkt aantal moet u 199 dollar over hebben.

Door Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content