VIDEO. HET LEEUWEDEEL

Met de kerstdagen in aantocht denkt David Demeyere slechts aan twee dingen : enerzijds aan de 700.000 videocassettes van Sneeuwwitje die vorig jaar tijdens de kerstvakantie in België werden verkocht en anderzijds aan de 30 miljoen eksemplaren van The Lion King, die tussen Pasen en nu in de Verenigde Staten over de toonbank gingen.

Als verkoopdirekteur en verantwoordelijke van de Belgische vestiging van Buena Vista Home Entertainment, het filiaal van Walt Disney dat zich met de commercializering van de videocassettes bezighoudt, kan hij echter op beide oren slapen. “The Lion King verkoopt inderdaad als zoete broodjes, ” vertelt de jonge Antwerpenaar lachend. “Maar wij zouden graag van dit wereldsukses willen profiteren om het rekord van Sneeuwwitje te breken. “

Bij Buena Vista is rekords breken een gewoonte geworden. Het Disney-filiaal heeft niet alleen een marktaandeel van meer dan 50 % op de nationale markt van de videocassettes, het levert ook de vijf best verkochte video’s : Sneeuwwitje (700.000), Jungle Book (500.000), Bambi (425.000), Alladin en De Schone en Het Beest (400.000). “De klanten weten dat de Disney-klassiekers na enkele maanden in de rekken opnieuw voor zeven jaar in de reserves verdwijnen, ” zo verklaart Demeyere het sukses.

Toch is Buena Vista Home Entertainment pas sinds 1991 aanwezig op de Belgische markt. En het begon toen zeer bescheiden, met slechts 2 werknemers. Demeyere : “Op dit ogenblik moeten 19 werknemers met een gemiddelde leeftijd die lager is dan 30 jaar het sukses garanderen van de 35 titels die we aanbieden. “

David Demeyere zelf is pas 27 en werkt al meer dan drie jaar voor Buena Vista. Programmeur van opleiding, begon hij zijn carrière bij Fnac Antwerpen als verkoper van informaticaprodukten. Dan volgde een korte tijd bij Super Club, waar hij de smaak van de ontspanningsbusiness te pakken kreeg. Een volgende stap bracht hem bij het slechts enkele maanden oude Belgische filiaal vanBuena Vista waar hij als verantwoordelijke voor de ploeg verkopers werd aangesteld. In 1993 promoveerde hij tot verkoopdirekteur.

Verleden maand nog bracht Buena Vista een eerste gamma cd-roms rond The Lion King op de markt. Volgens Demeyere was het de bedoeling om even het potentieel van dit nieuwe marktsegment te testen. De jonge manager meet dagelijks het sukses van zijn bedrijf aan de reakties van zijn vijf jaar oude telg. “De tweede is nog maar negen maanden oud en nog niet verslaafd, ” grapt hij. En toch wordt de wieg goed bewaakt door… 101 Dalmatiërs.

DAVID DEMEYERE (BUENA VISTA HOME ENTERTAINMENT) Na enkele maanden verdwijnen de Disney-klassiekers opnieuw voor zeven jaar uit de rekken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content