VICTOR BUYCK FAR EAST

GIMV.

Een groot project moest de deuropener worden om zich in Zuidoost-Azië te vestigen. Ei zo na won Victor Buyck een contract voor de infrastructuur van de nieuwe luchthaven van Hongkong (de Buyck Group was tweede) ; begin ’93 mocht Victor Buyck dan de kroon op het werk zetten van de toen hoogste toren in Azië : de KL-telecommunicatietoren, een contract van 250 miljoen frank. Vanuit Eeklo werden containers stalen constructies verscheept een uitzonderlijke operatie, die de noodzaak illustreerde van een lokale aanwezigheid. Buyck leverde 1800 ton staal voor de bouw van de antennekop (zeven technische verdiepingen, waarvan de totale oppervlakte twee voetbalvelden beslaat) en plaatste daarbovenop een mast van 87 meter.

“De winst hebben we geïnvesteerd in een industrieterrein. We mikten op de Petronas Towers, waarvoor we met het Franse Bouygues als overwinnaar uit de bus waren gekomen. Tot een Japans-Koreaans consortium ons overklaste met een bod dat 25 % goedkoper was,” vertelt Manuel Buyck. Maar in december ’94 werd Victor Buyck aangeduid als hoofdaannemer voor het KLCC Retail Podium, dat goed is voor 1,5 miljard frank bestellingen uit de fabriek van Seremban. “De dag van de ondertekening van dat contract zijn we onmiddellijk de fabriek beginnen bouwen.”

Seremban vergde een investering van 350 miljoen frank, voor 70 % gedragen door de houdstermaatschappij Victor Buyck Far East en voor 30 % door Able Plus Sdn Bht, een groep lokale partners.

Met het oog op expansie in Zuidoost-Azië werd in april ’95 Victor Buyck Far East opgericht, waarin de Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen (Gimv) voor 25 % participeert (voor de Gimv was dit het tweede dossier waarmee een Vlaams bedrijf wordt begeleid in zijn ontwikkeling in het Verre Oosten ; na Ipem van baggeronderneming Dredging heeft de Gimv intussen ook een belang in de Vietnamese plantages van Sipef).

In Thailand werd de investering van 350 miljoen frank gespreid over verschillende aandeelhouders : 33 % Victor Buyck Far East, 25 % Siam Industrial Corp. (een Thaise staalconstructeur en invoerder van zwaar bouwmaterieel) ; de Japanse multinational Itoshu en de staatsbank IFCT/Industrial Finance Corporation of Thailand hebben elk een belang van 10 % terwijl de rest in handen is van privé-aandeelhouders. Siam Buyck Company stelt tachtig mensen tewerk (waaronder drie Belgen) en heeft in een eerste fase een jaarcapaciteit van 10.000 ton, maar die kan in functie van de contracten oplopen tot 30.000 ton.

DE ANTENNEKOP VAN DE KL-COMMUNICATIETOREN Engineering en montage van complexe stalen structuren zijn troeven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content