Vet jaar

Justin Thomas © AFP

Speler van het jaar – Justin Thomas

De 24-jarige Amerikaan Justin Thomas brak in 2017 helemaal door. Met het PGA Championship sleepte hij zijn eerste overwinning in een grandslamtoernooi in de wacht. Daarnaast won hij vier toernooien in het Amerikaanse circuit en streek hij maar liefst 10 miljoen dollar aan prijzengeld op voor zijn overwinning in de FedEx Cup, de afsluiter van het Amerikaanse seizoen. Thomas is een technisch complete speler, maar hij is ook bijzonder charismatisch. Hij belichaamt de nieuwe lichting van de Amerikaanse golfsport, samen met Dustin Johnson, Jordan Spieth, Brooks Koepka en Rickie Fowler.

Overwinning van het jaar – Sergio Garcia

Met de Masters van Augusta tekende Sergio Garcia eindelijk zijn eerste overwinning op in een grandslamtoernooi. Eindelijk, want de Spanjaard probeerde het al sinds 1999 en grossierde al die jaren in ereplaatsen: in 74 majors finishte hij 22 keer in de top tien. Garcia is 37.

Belg van het jaar – Thomas Pieters

Thomas Pieters kon in 2017 geen enkel toernooi winnen. Wel werd de Antwerpenaar tweede in het toernooi van Los Angeles, vierde in de Masters en het WGC Bridgestone Invitational en vijfde in het WGC van Mexico. Met die prestaties veroverde hij in juli een plaatsje in de top 25 van de wereld – het beste klassement ooit voor een Belgische speler. In 2018 wil Pieters die lijn doortrekken. Technisch is hij daar helemaal klaar voor. Nicolas Colsaerts, die derde was op Wentworth en tweede in de Turkish Airlines Open, en Thomas Detry, die regelmatig presteerde in zijn eerste seizoen in de European Tour, mogen ook terugblikken op een degelijk jaar.

Ontgoocheling van het jaar – Rory McIlroy

Rory McIlroy sukkelde het voorbije jaar met blessures. 2017 was een van de slechtste seizoenen in zijn carrière. De Noord-Ier moest een paar toernooien schrappen om zich rust te gunnen en viel terug naar de tiende plaats in het wereldklassement. Het is van 2014 geleden dat de voormalige nummer één van de wereld nog eens een grandslamtoernooi kon winnen. McIlroy kijkt dan ook uit naar 2018, temeer omdat dit jaar de Ryder Cup op het programma staat.

Hoop van het jaar – Tiger Woods

Tiger Woods, die veertien grandslamtoernooien op zijn naam schreef, is ondertussen 42. Hij hoopt nog altijd terug te keren op het allerhoogste niveau. Dat is een hele uitdaging. De vroegere nummer één van de wereld is met al zijn persoonlijke en fysieke problemen heel diep teruggevallen in de internationale hiërarchie. In december vierde hij zijn zoveelste wederoptreden, maar hij maakte deze keer wel een positieve indruk. Voor 2018 koestert hij de ambitie opnieuw helemaal mee te draaien. Nu zijn rugproblemen opgelost lijken, droomt hij er zelfs van begin april nog eens te schitteren op de Masters van Augusta, zijn favoriete toernooi.

Sergio Garcia
Sergio Garcia© AFP
Rory McIlroy
Rory McIlroy© BELGAIMAGE
Thomas Pieters
Thomas Pieters© AFP
Tiger Woods
Tiger Woods© BELGAIMAGE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content