Verzoener van korte en lange termijn

Uitblinken, operationele excellentie, resilience. Dat is – in een notendop – de visie van Geert Roelens. Hij is nu een jaar group executive vice president van de Zwevegemse staaldraadproducent Bekaert. Ambitie troef. Toch blikt Roelens met gemengde gevoelens terug. Enerzijds zijn er de sterke jaarcijfers van Bekaert die hem “een sterke genoegdoening” schenken. Een organische omzetgroei met 17,3 procent tot dik vier miljard euro in 2008 is inderdaad niet niks in tijden van crisis. Anderzijds speelt er bij Roelens een gevoel van “enorme verbazing” over de snelheid waarmee het economische klimaat helemaal is omgeslagen.

“De grootste uitdaging is dan ook het verzoenen van de korte en de lange termijn. Op lange termijn heeft Bekaert zeer ambitieuze plannen, maar we moeten ook de realiteit van elke dag onder ogen zien. Day to day management, en er tegelijk voor zorgen dat onze mensen hun vertrouwen in het bedrijf blijven behouden.” Geert Roelens is vast van plan om sterker uit de crisis te komen door nog sneller te reageren op kansen. Mooi meegenomen is dat Bekaert wereldwijd een poot aan de grond heeft.

De nieuwe taak van Roelens bestond er aanvankelijk uit om zoveel mogelijk ideeën op te doen door wereldwijd met zoveel mogelijk mensen te praten – klanten vooral, maar ook intern. Een tour d’horizon, zoals Roelens het zelf noemt. Hij is het die de globale staalkoordactiviteiten van het bedrijf aanstuurt. “Een van mijn drijfveren is het samenbrengen van verschillende mensen met verschillende achtergronden uit verschillende culturen. Allemaal verschillende benaderingen, kortom, die het raderwerk van Bekaert almaar soepeler doen draaien.”

Geert Roelens is getrouwd en heeft een zoon en een dochter. Hij ging aan de slag bij Bekaert als productiemanager in 1988 in de vestiging in Aalter. In 1994 kwam Roelens terecht bij Bekaert in de VS, nog later in Indonesië en in 2004 werd hij general manager steelcord China. “Daar heb ik de microbe van het Chinese wonder meegekregen. Het gemak waarmee de Chinese troepen gemobiliseerd kunnen worden, ongelooflijk vind ik dat. De Chinezen zijn in staat om in een zeer snel tempo zaken uit de grond te stampen. Niks is onmogelijk. Die mentaliteit wil ik verspreiden over de hele Bekaert-groep.”

Vooruitblikken vindt Roelens een heikele zaak, al blijft hij een believer wat China betreft. Het enige wat volgens hem nu al vaststaat, is dat de vertraging niet zal blíjven aanhouden. En intussen: kosten beheersen, investeringen afstemmen op de vraag, werken aan een sterkere positionering en minder leuke beslissingen nemen – zoals de herschikking van de Belgische activiteiten van Bekaert. Maar aan ambitie boet Geert Roelens zeker niet in. “Wereldwijd moeten we naar kwaliteit en innovatie blijven streven. De technologische arm van Bekaert is daarvoor uiterst belangrijk. Daar mogen we zeker niet op toegeven. Ook nu niet.”

Geert Roelens (53)

Is: Group Executive Vice President – Advanced Wire Products Steel Cord bij Bekaert

Vrije tijd: wandelen, fietsen, gezin, flaneren in Parijs, verzamelen van tweedehandsboeken van Georges Simenon

C.D.C.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content