Verwende voeten

Voeten worden vaak verwaarloosd. Een beetje aandacht kan nochtans heel wat kwalen voorkomen en verzachten. Verwende voeten verjagen zelfs stress. Enkele wenken.

LUC DE DECKER

Last van vroege voorjaarsmoeheid of gewoon gespannen na een drukke dag ? Baad je voeten een tiental minuten in warm water (veeleer lauw, zeker niet heet). Voeg er een paar snuifjes zout of enkele druppels kruidenolie aan toe. De verzorgingsafdeling biedt ook bruistabletten om het bad te kruiden en de vermoeide voeten te verwennen. Nu even rustig maar geconcentreerd ademhalen en de spanning glijdt langzaam van je af. Je kan dat zalige gevoel nog versterken met een eenvoudige massage van wreef en zool.

Verwende voeten vegen je stress weg. Wie de reflexpunten kent, weet dat een correcte massage zelfs bepaalde pijnen kan verzachten. Dat is evenwel voer voor specialisten, die niet alleen zorgen voor relaxatie, maar ook andere kwalen behandelen, tot en met spijsverteringsproblemen toe.

In ruil voor zoveel mogelijkheden, mag je je voeten best wat meer aandacht schenken. Dat begint al bij keurig geknipte teennagels. Na het bad, knip je de nagels recht af (en niet slordig rond). Terwijl je onderzoekt of er geen scherpe kantjes bijgevijld moeten worden, kan je ook al naar plekken uitkijken waar je eelt mag wegvijlen. Met scrubzalf kan je daarna de ruwe plaatsen insmeren.

Dames mogen ook de lak bovenhalen. Ze zijn de heren dan wel de uitleg verschuldigd dat de lak niet louter als sierkleur fungeert, maar wel degelijk de nagels versterkt.

Wintervoeten

en andere ongemakken die wijzen op een zwakke doorbloeding kunnen vaak opgelost worden met wisselbaden. Dompel je voeten om beurt in ijskoud en heet water. Misschien is dit wel het begin van een gezonde ochtendtraditie (al vraag je vanzelfsprekend vooraf je huisarts of hij je zo’n temperatuurschok wel aanraadt).

Het hoeft niet altijd zo radicaal te zijn. Stapbewegingen maken op allerhande houten tot kunststoffen rollers kan ook helpen. Bij de homeopaat vind je ook hobbelige onderleggers, waarop je af en toe ter plaatse kan stappen. Je kan de plaat ook onder je bureau leggen. Het is even wennen, maar de bloedcirculatie wordt er wel mee gestimuleerd en het ontspant lekker.

Of leg eens een tennisbal onder je voetzool. Een tijdje rollen en drukken op de bal en je krijgt een massage-effect. Ook het draaien met je tenen, één na één, jaagt de stress al weg. Speel eens met je voeten, je kikkert ervan op.

Wat baat

de verzorging evenwel als je geen gepast schoeisel draagt ? We vroegen bewegingsconsulent Bert Vrijders enkele essentiële tips bij het kiezen van schoenen. Vooraf wijst hij erop dat je je comfortabel moet voelen in het schoeisel. Knellen is uit den boze : “Een schoen is dan ook iets ruimer dan de grootte van de voet. Houd ook rekening met zowel de hoogte als de breedte van de wreef.”

Een schoen moet soepel plooien ter hoogte van het gewricht van de grote teen. “Zo is er een normaal afrolpatroon tijdens het stappen mogelijk.” De voet moet goed omsloten zitten. “Zodat het hielbeen niet te veel kan schuiven. Zo voorkom je lastige peesblessures.”

Uiteraard mag de schoenzool niet te zacht zijn. De schoen mag niet veel torsie vertonen rond zijn lengteas. Je mag hem niet kunnen uitwringen als een dweil. Maar ook een hard exemplaar is nefast. “Vooral fabrikanten van goedkope schoenen brengen momenteel veel te harde zolen op de markt. Dan moeten de spieren en gewrichten ontzettend veel kracht opvangen en verwerken.”

De vering die de ontwerpers van sportschoenen aanbrachten en inmiddels ook in andere domeinen ingeschakeld wordt, is geen overbodige luxe voor veelstappers en sporters. “Niet alleen de voeten, maar de spieren en gewrichten van de benen én rug worden door de vering beduidend minder belast. Welke soort de voorkeur wegdraagt, met of zonder lucht, is moeilijk te zeggen. De systemen zijn op korte tijd zo sterk geëvolueerd, dat ze alle voldoen.”

De bewegingsconsulent

raadt ook enkele stretchoefeningen aan. Omdat we bijna allemaal kampen met te korte kuitspieren, plaatst hij ons het liefst op een hellende plank, hielen op de grond en tenen omhoog. Die houding mag je dagelijks een tiental minuten aanhouden.

Op de tippen van de tenen staan, helpt ook. Je kan dan langzaam de hielen laten neerkomen en deze beweging op zijn minst twintig keer herhalen.

Om de enkels te versterken, nemen we plaats op een plank bovenop een bol. Het komt erop aan het evenwicht niet te verliezen. Nog betere resultaten verkijgen we door op de skisimulator plaats te nemen, overigens één van de nieuwste hypes in de fitnessarena. Als je er te moe van wordt, kan je nog altijd een voetbad met olie nemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content