‘Vertrouwen is de rode draad’

Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Na het abrupte vertrek van chief executive officer Bruno Segers, krijgt RealDolmen een uitvoerend voorzitter met een historiek als manager van fusies en overnames.

Thierry Janssen tuiniert in zijn vrije tijd in het Waals-Brabantse Lasne. Het is een rustige hobby die een karakter verbergt dat leeft van verandering en dynamiek. In 1999 was Janssen algemeen directeur van Wallonie Intranet (WIN). Toen liet hij 200.000 cd’s verspreiden om een nieuwigheid in Wallonië te introduceren: gratis internet. Op zich niets bijzonders, behalve dat Belgacom voor 25 procent eigenaar én hoofdleverancier van WIN was. Het gratis internet was regelrechte concurrentie voor zijn eigen aandeelhouder. De Belgacom-bestuurders bij WIN gingen over de rooie. Maar het gratis internet bleef.

Aan die periode dankt Thierry Janssen zijn voorzitterschap bij RealDolmen. “François Gillet was bestuurder voor Sofina bij WIN. Hij zat ook in de raad van bestuur van Colruyt en van Dolmen Computer Applications. Hij heeft me geïntroduceerd in 2005, toen Jef Colruyt industriekennis in de raad van bestuur van Dolmen wou binnenbrengen”, verklapt Janssen.

De spirit van Econocom

In 2005 had de licentiaat in de handels- en financiële wetenschappen er al een lange carrière in de informatica op zitten. Hij begon in 1979 als “installateur van boekhoudmachines” bij NCR en klom op bij Data General, ICL en Datachecker Belgium. Toen ICL Datachecker kocht, had hij meteen zijn eerste ervaring met overnames. Het was 1989. Zijn elf jaar oudere broer Eric Janssen beleefde hoogdagen als oprichter en CEO van het spectaculair groeiende Compaq Belgium. Thierry begon bij Econocom, een groep in moeilijkheden. “IBM had net zijn AS/400-systemen uitgebracht. Econocom had een pak System 38’s in zijn leasingportefeuille. Hun waarde kelderde van de ene dag op de andere”, zegt hij. Econocom, dat was Jean-Louis Bouchard, de ondernemingsdrang in persoon. Als reactie op de crisis diversifieerde Econocom. Janssen leidde de distributie van infrastructuuroplossingen in de Benelux, met overnames als Asystel en Mainware. Later stond hij ook aan het hoofd van de dienstentak. Hij had de titel van algemeen directeur toen hij na tien jaar bij Econocom vertrok.

In 2000 werd hij baas van het groots opgezette internetbedrijf Yucom, een joint venture van BBL en BT. Het is zijn enige ervaring in de zuivere consumentenbranche. Turbulent: de internetzeepbel klapte, BT wou eruit, BBL wou niet overnemen. Janssen mocht de joint venture aan Tiscali verkopen voor 47 euro per abonnee. Sindsdien is hij zelfstandig interim-manager. Eerst alleen, vanaf 2007 vanuit een collectief van elf – overwegend Franstalige – ex-CEO’s, dat ‘ executive expertise for top management‘ als slagzin heeft.

De Belgische integratie van de Enterprise Systems Group van HP en Compaq in 2002, de verkoop van Getronics France in 2005-2006 en de fusie van Mobistar en KPN Belgium Business in 2010 worden zijn belangrijkste visitekaartjes. Hij werd er gevraagd door Johan Deschuyffeleer, Jean-Claude Vandenbosch en Benoît Scheen. Janssen: “Vertrouwen is de rode draad. Het is een personenbusiness. Als je een arts zoekt, kijk je ook niet in de Gouden Gids.”

Christian Dumolin

Janssen is vandaag ook voorzitter bij de Wommelgemse vloersystemenfabrikant RP Industries; voorzitter bij Mediaxim, de uitbater van de database van de Belgische publiciteitsuitgaven; en bestuurder bij het grote callcenterbedrijf IPG Group, waar ook Tony Mary een zitje heeft. Alle drie zijn het bedrijven uit de sfeer van de Koramic-groep van Christian Dumolin. In Mediaxim ontmoet hij Michel Delloye, de onafhankelijke Telenet-bestuurder die ook bestuurder is bij de Matexi-groep, een 10 procentaandeelhouder van RealDolmen.

Janssen is vader van vier kinderen tussen 24 en 33. Zijn eigen vennootschap heet Tomorrow Now. Is hij ongeduldig? Janssen: “Het gaat erom dat managers vandaag moeten proberen te zien wat er morgen zal gebeuren. Veel zaken zijn alleen urgent doordat er iets niet is gedaan toen het moest”.

Bij RealDolmen ziet de nieuwe uitvoerende voorzitter zich als een “sparring partner” voor algemeen directeur Marc De Keersmaecker, de broer van voetbalbondvoorzitter François De Keersmaecker. Verwacht de raad van bestuur dat de executive chairman op zoek gaat naar overnames? “Wij zoeken ‘lokale kampioenen’ die onze marktpositie versterken”, bevestigt Janssen, die in zijn vrije tijd ook capitaine van de motorclub van de Cercle de Lorraine is, de exclusieve Franstalige zakenclub die de tegenhanger is van de Vlaamse De Warande.

BRUNO LEIJNSE

“Veel zaken zijn alleen urgent doordat er iets niet is gedaan toen het moest”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content