Vertegenwoordigervan 220.000 mensen

Soete erft een federatie die de voorbije jaren en maanden een grondige restyling heeft doorgevoerd. …

Soete erft een federatie die de voorbije jaren en maanden een grondige restyling heeft doorgevoerd. De organisatie heeft zich aan de federalisering aangepast, de naam werd veranderd… Een voordeel is dat Soete die hervormingen van nabij heeft meegemaakt. Hij was tot voor kort directeur-generaal van de werkgeversorganisatie en fungeerde sinds 1993 eigenlijk als nummer twee, na De Buck. “Ze zijn twee handen op één buik,” zegt een topman van het Verbond van Belgische Ondernemingen ( VBO).

Bovendien is Soete al bijna twintig jaar vervlochten met Agoria. Komende van het Staalindustrie Verbond startte deze jurist en licentiaat criminologie in 1983 zijn carrière bij Agoria (toen nog Fabrimetal) als directeur Sociale Zaken. Daarvoor was hij kort actief als juridisch adviseur in de verzekeringssector.

Medewerkers loven Soete om zijn dossierkennis en besluitvaardigheid, maar opvallend genoeg is het niet als tweede stuurman dat hij zijn reputatie heeft gemaakt. Deze vader van twee zonen is vooral bekend om zijn rol in het sociaal overleg, waarin hij als toponderhandelaar optrad voor Agoria. Zoals veel toponderhandelaars trad Soete zelden voor het voetlicht, maar zijn rol was er daarom niet minder belangrijk om. Hij vertegenwoordigt immers een cruciale sector: men kijkt altijd met meer dan gewone belangstelling naar gesprekken in de metaalsector, want die is traditioneel een trendsetter voor latere onderhandelingen in andere sectoren. Als onderhandelaar onderscheidt Soete zich op drie manieren.

Alain MoutonGuido Muelenaer

Guido Muelenaer

Agoria was onder Soetes impuls de eerste om een sectoraal pensioenfonds op te zetten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content