Vertegenwoordiger van 10.000 technici

Agoria richt een nieuw sectorcomité op voor de bedrijven die actief zijn in contracting en maintenance. Voorzitter is Fred Duterne, de directeur van Cegelec.

Eind april vonden bij de werkgeversorganisatie Agoria verkiezingen plaats voor nieuwe federale en gewestelijke bestuursorganen. Van die gelegenheid werd gebruikgemaakt om het aantal sectoren uit te breiden van negen naar elf. Bedrijven met activiteiten in contracting & maintenance en in industriële automatisering worden ondergebracht in aparte sectoren bij Agoria.

“Die uitbreiding sluit aan bij een algemene trend in de markt,” zegt Fred Duterne, directeur bij Cegelec en sinds eind april voorzitter van het comité contracting & maintenance. “Outsourcing mag dan wel voor velen een modewoord zijn geworden, bedrijven beseffen meer en meer dat alles wat niet tot de kernactiviteit behoort, best wordt uitbesteed. En onderhoud is daar een belangrijk aspect van. Al zijn er landen, zoals de VS, waar men op dat vlak al veel verder staat dan België. Voor bedrijven die actief zijn in deze sector opent zich niettemin een enorme markt. Vandaar ook dat Agoria het nodig vond om die activiteiten apart te vertegenwoordigen binnen de federatie.”

De opdrachten die bedrijven in deze branche uitvoeren, hebben vooral betrekking op het technische beheer van gebouwen en het onderhoud van installaties. In de sector (die goed is voor een omzet van 1,5 miljard euro) werken in België ongeveer 10.000 mensen. De klanten van de maintenancespecialisten zijn zeer verscheiden. Dat zijn zowel dienstenbedrijven als de verwerkende nijverheid en de overheid. Daardoor is de sector niet echt conjunctuurgevoelig.

Cegelec – waar Duterne bijna dertig jaar werkt – is in België een van de belangrijkste spelers op het vlak van contracting & maintenance. De technologische dienstengroep heeft in België overigens heel wat interessante opdrachten mogen uitvoeren. Op het visitekaartje van Cegelec Benelux staan onder meer de technische installatie van de scheepslift in Strépy, de programmering van lasrobots bij Opel en Volkswagen, de HVAC-installaties bij Volvo, de installatie en het onderhoud van controlesystemen in de kerncentrales van Doel en Tihange, en de E&I-onderhoudsactiviteiten bij de meeste petrochemische bedrijven op de Antwerpse Scheldelaan.A.M.

Fred Duterne (53).

Is: voorzitter contracting & maintenance bij Agoria.

Vrije tijd: skiën en tennis.

A.M.

In België werken ongeveer 10.000 mensen in de sector van technisch beheer en onderhoud.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content