Verse frieten uit de automaat

De Nederlandse groep Leventi produceert frietautomaten, waarin de frieten worden gebakken met hete lucht. Vooral benzinestations tonen interesse.

Voor alle duidelijkheid: we willen geen concurrent zijn van de traditionele frituur op het kerkplein. Wij bieden alleen maar frieten aan, geen andere producten. De beker frieten die je uit de automaat krijgt, is meer een hongerstiller dan een volledige maaltijd,” beklemtoont Rob Bouman, gedelegeerd bestuurder van de Belgische dochter van de Nederlandse groep Leventi.

Leventi ontwikkelde tweeënhalf jaar geleden de Speedy Fryer, een frietautomaat. Na een succesvolle introductie bij onze noorderburen heeft Leventi zijn zinnen gezet op de Belgische markt. “Een frietautomaat is niet nieuw,” zegt Bouman. “Wel de manier waarop de frieten bereid worden. De machine werkt met hete lucht om de frieten te bakken en niet met olie en vet. Onze frieten bevatten 40 % minder vet. Qua smaak komen we dicht in de buurt van Quick en McDonald’s.”

De machine haalt zijn hoogste rendement op plaatsen waar al een goed draaiende activiteit aanwezig is, maar waar om veiligheidsredenen geen traditionele friteuse gebruikt kan worden. Benzinestations, discotheken en bioscoopcomplexen zijn dus ideale plaatsen voor de frietautomaat. “Vooral benzinestations hebben oog voor ons concept. Vandaag zitten we met verschillende petroleummaatschappijen rond de onderhandelingstafel.”

De frietmachines vertegenwoordigen maar een fractie van de totale Belgische omzet (5 miljoen euro), maar de winstmogelijkheden zijn verrassend. Vanaf zestig porties per etmaal geeft de machine al een nettowinst van 10.000 euro per jaar. Vandaag staan er in België zes exemplaren. Erik Theunis, uitbater van een volautomatische shop in Overpelt, heeft er één staan. “De installatie van de Speedy Fryer heeft me geen windeieren gelegd. De toeloop is enorm. Per etmaal valt er al vlug een honderdtal bekers uit de machine.”

Ook de eenvoud in gebruik valt sterk op. Na betaling (1,5 euro per portie van 100 gram) verloopt het bakproces volledig automatisch. Het hele proces duurt zo’n zeventig seconden en kan door de gebruiker via lichtsignalen vooraan op de machine gevolgd worden. Ook het onderhoud is kinderspel. “Met een druk op de knop start een volautomatisch reinigingsproces dat anderhalf uur duurt,” aldus Bouman.

Walter Kloeck

“Onze frieten bevatten 40 % minder vet.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content