VERSCHEIDENHEID ALS VERKOOPARGUMENT

Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

Oostende is meer dan een badplaats. De stad richt haar pijlen op vaste bewoners en op tweedeverblijvers. “Dat maakt de markt gespierder.”

In Oostende stabiliseert de referentieprijs voor appartementen op 240.000 euro. Er gingen 1105 appartementen van de hand, nagenoeg evenveel als in 2013 (1111). Oostende is daarmee de belangrijkste appartementenmarkt van de Belgische kust.

2015 is volgens Filip Dermul, de zaakvoerder van Agence Dermul, kalmer gestart. “Ik zie niet meteen een verklaring”, zegt hij. “Op de markt van de tweede verblijven is er geen effect van de wijziging van de woonbonus. Op de woonmarkt heeft dat wel een beetje gespeeld. Ik denk dat het vooral in de geesten van de mensen zit. De jongste maanden hebben de regeringen constant proefballonnetjes opgelaten. Dat veroorzaakt onzekerheid. Al moet ik zeggen dat de interesse en de verkoop sinds kort weer toegenomen zijn. Volgens mij vragen de mensen zich af waarop ze zitten te wachten. Want uiteindelijk is er nog altijd niets veranderd.”

Gespierde markt

Over de toekomst van de vastgoedmark in Oostende is Dermul erg optimistisch: “Omdat Oostende ook een woonmarkt heeft, is de markt hier stabieler dan in andere kustgemeenten.”

En volgens Dermul heeft Oostende ook eindelijk zijn unique selling proposition ontdekt: verscheidenheid. “Natuur, cultuur, horeca, winkels, je vindt het hier allemaal. Dat maakt Oostende interessant voor wie meermaals komt of langer blijft. Wie hier een tweede verblijf koopt, zal zich hier later dan ook vaak vestigen. In de zuivere badplaatsen is dat minder het geval. Dat maakt de vastgoedmarkt hier gespierder.”

De vastgoedmakelaar stelt ook verheugd vast dat het gemeentebestuur de tweedeverblijvers serieus neemt. “Vroeger zag men ze als een leuk extraatje, nu beschouwt men ze terecht als een echte troef. Want hoewel ze maar 20 procent van de bewoners uitmaken, zijn ze goed voor meer dan de helft van de fiscale inkomsten. En ze versterken de lokale economie.”

Oostende groeit ook nog. Nadat de projectontwikkelaar Vanhaerents jaren geleden pionierde met de herontwikkeling van het Militair Hospitaal, komt de reconversie van dit gebied in een stroomversnelling met de projecten van Versluys en CFE Immo en Burco Coast. “Twee ontwikkelaars die volop inzetten op kwaliteit”, zegt Dermul. “Ik geloof sterk in die site. Mensen vragen mij soms of het niet te vroeg is om er te kopen. De site moet inderdaad nog tot volle wasdom komen. Maar in vastgoed ben je ofwel te vroeg ofwel te laat.”

Nieuwbouw

Volgens Demul zijn op Oosteroever nieuwbouwappartementen te koop vanaf 3000 euro per vierkante meter. Voor heel Oostende berekende de Crombrugghe & Partners de prijs per vierkante meter op 2950 euro, 3,3 procent minder dan een jaar geleden.

David Degroote, bestuurder bij Vastgoedgroep Degroote, meent nochtans dat de nieuwbouwprijzen stabiel tot licht stijgend zijn. “Vooral als gevolg van de strengere regelgeving”, zegt hij. “Tot enkele jaren terug lagen de prijzen van nieuwe appartementen en gelijkaardige bestaande appartementen niet ver uiteen. Maar nu ontstaat er stilaan een kloof. Omdat er veel aanbod is op de secundaire markt, staan de prijzen onder druk. Terwijl je in nieuwbouw de stijgende kostprijs ziet verrekend.”

Degroote heeft met een verkoop van 93 nieuwbouwappartementen een sterke eerste jaarhelft achter de rug, maar hij merkt wel op dat 375.000 euro een belangrijke prijsgrens is.

LAURENZ VERLEDENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content